Dolaze iritantni i opasni kukci: Donosimo savjete kako ih se riješiti

Foto: Unsplash

S toplim danima proljeća dolaze i razne vrste iritantnih, a ponekad i opasnih kukaca. Prenosimo savjete kojima ćete se riješiti zujavih uljeza. S Blica prenosimo recepte za mješavinu protiv komaraca, zamke za stršljene i “čarobnu smjesu” za tjeranje raznih drugih kukaca.

Evo kako napraviti mješavinu protiv komaraca. Trebat će vam dva limuna, dvije limete, nekoliko grančica ružmarina, 8 do 10 kapi eteričnog ulja eukaliptusa, malo vode i plutajuća svijeća.

U manju staklenu čašu stavite vodu, limun, limetu i ružmarin. Dodajte eukaliptus i na vrh stavite plutajuću svijeću. Prepolovite par limuna ili limeta pa u njihovu sredite zabodite 10-ak karanfilića. Rasporedite limun po stanu, tamo gdje provodite najviše vremena. Ako upotrijebite ovaj trik komarci će odmah pobjeći.

Klopka za ose i stršljene

Evo kako pripremiti mješavinu koja tjera kukce koji bi vas mogli ubosti, ose i stršljene. Trebat ćete jednu teglu na čijem ćete poklopcu izbušiti rupice, dovoljno male da kroz njih mogu proći kukci koje želite uloviti. Na dno tegle stavite med razrijeđen u malo vode ili žlicu pekmeza.

Ova popularna pića mnogi ne smatraju opasnima: ‘Mogu vam uzrokovati niz upala i puni su šećera’Kukce će privući slatki miris, zbog čega će oni ući u teglicu, gdje će se zalijepiti za slatku smjesu. Neće moći izaći. Po potrebi kad se u tegli nakupi velik broj kukaca ju zamijenite.

Ova metoda možda zvuči okrutno, ali je u potpunosti ekološki prihvatljiva, za razliku od raznih sprejeva za kukce koji oštećuju ozonski omotač. Također, ova metoda je jeftinija, a i mrtve kukce koji nisu umrli od otrova možete ostaviti vani da nahranite ptice.

Smjesa protiv raznih kukaca

Ova smjesa tjera većinu vrsta kukaca. Trebat će vam 30 mililitara maslinovog ulja, po jedna kap esencijalnog ulja limunske trave, metvice, čajevca, mirte i čempresa.

Hrvatska postaje centar izvrsnosti nove grane medicine: ‘Probleme rješavamo bez operacija’

U teglici pomiješajte sve sastojke, dodajte malo vode i još jednom promućkajte. Nemojte približavati smjesu očima jer nagriza.

Navodimo i popis biljaka čiji miris tjera većinu kukaca. Ako držite ovu biljku u dnevnoj ili spavaćoj sobi, kukci će se vjerojatno manje zadržavati u vašem prostoru. Biljke koje preporučujemo su bosiljak, ružmarin, lavanda matičnjak i metvica.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI