DOKTOR SRIĆA: ‘Do mutiranja virusa gripe došlo zbog hladnije zime, zato je i smrtnost veća’

screenshot/HRT

"Nije naodmet i stoti put ponoviti - za zaštitu od gripe perite ruke, izbjegavajte izravni kontakt i masovna okupljanja", zaključio je Srića

Ovih je dana u Splitu od gripe preminula sedmogodišnja djevojčica, ali i dvije bebe, čime se neslužbeni broj mrtvih popeo na 12. Taj broj ne odudara od prosjeka, no sezona gripe 2016./2017. po mnogočemu je gora od prethodnih.

O tome je u Studiju 4 HRT-a govorio Saša Srića, pulmolog s klinike za plućne bolesti Jordanovac. Srića je rekao da je do mutiranja virusa gripe došlo zbog hladnije zime, zbog čega su jače komplikacije i upale pluća. Činjenica je da je najveća incidencija u Splitsko-dalmatinskoj i Šibenskoj županiji, a hladnoća bi mogla biti uzrok tomu, javlja HRT.

Ove je godine 10 posto tip H1N1  (poznatiji kao svinjska gripa), pa je prisutnost komplikacije značajna i dovodi do veće smrtnosti.

Gripu od prehlade razlikujemo po intenzitetu, u gripi bolest nastupa naglo s jako povišenom temperaturom sa tresavicom, intenzivnim kašljem, bolovima u mišićima cijeloga tijela. “Liječniku treba ići ako temperatura ne popušta kroz nekoliko dana, kad počinje otežano disanje i opće stanje se pogoršava – u protivnom je lijek za gripu mirovanje, uzimanje tekućine i vitamina i ne liječenje antibiotikom. Zarazni smo dva dana prije i nekoliko dana nakon gripe pa treba ostati kod kuće, a ne širiti zarazu u bolnicama”, napominje Srića.

“Nije naodmet i stoti put ponoviti – za zaštitu od gripe perite ruke, izbjegavajte izravni kontakt i masovna okupljanja”, zaključio je Srića.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI