DIJETE IMA NEOBIČNE RANICE? Može biti riječ o opasnoj infekciji

Foto: Dino Stanin/PIXSELL

Nedavno je na društvenoj mreži jedna majka podijelila fotografiju ranica na svom djetetu i zamolila za pomoć.

Navela je da ranica nije prolazila, iako je majka mazala masti koju je dobila od pedijatrice.

Velik broj roditelja odmah je uočio o čemu je riječ, a ubrzo se pokazalo da nije riječ o nekoj bezazlenoj rani.


Ako ste na djetetu primijetili neobičnu ranu žućkasto-smeđe kore koja ne prolazi, a možda su već nastale i nove, znak je za uzbunu. Naime, može biti riječ o zaraznoj infekciji kože impetigo, koja uglavnom zahvaća dojenčad i djecu. Obično se pojavljuje kao čirevi na licu, osobito oko djetetova nosa i usta, no može i na bilo kojem dijelu tijela. Ranice pucaju i razvija se krastica boje meda, zbog čega se popularno nazivaju “slatke ranice ili slatke kraste”.

Iako se obično povlači za dva do tri tjedna, liječenje može biti naporno ako se odmah ne primijene potrebni preparati, a ponekad su potrebni i antibiotici koji mogu skratiti trajanje bolesti i spriječiti širenje na druge.Infekcija je zarazna te se lako prenosi s čovjeka na čovjeka, a češanjem se brzo proširuje po ostatku tijela, stoga je zaraženo dijete potrebno izolirati dok ne započne liječenje antibioticima.

Kod rješavanja problema impetiga mogu vam pomoći neki prirodni pripravci, ali samo uz odgovarajuću terapiju koju je liječnik propisao.

Aloja – ima značajnu ulogu u rješavanju slatkih krastica, jer je bogata antioksidansima koji blagotvorno djeluju na zaraženo područje.

Žutika (kanadski ljutić) – poslužit će kao antiseptik za uklanjanje čireva i plikova.

Ulje čajevca – eterično ulje čajevca inače (znanstveno dokazano) ima najjače antibakterijsko djelovanje, te bi kao takvo trebalo pomoći u ublažavanju neugodnih simptoma.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI