ČUVARICA ZDRAVLJA: Moć ove biljke malo tko zna, a većina ju ima u svojoj blizini!

Prema starom vjerovanju, ova biljka štiti kuću i obitelj od požara, bolesti, zlih sila… Zato je i prozvana čuvarkućom. Poznata je i kao žednjak, cmilić, treset, možek, ušna, vazdaživ. A njezin latinski naziv Sempervivum znači “uvijek živuća”.

Zaista, to je vrlo otporna i “zahvalna” biljka koju je lako uzgojiti, a dokazano je da je čuvarica zdravlja, jer sadrži obilje ljekovitih flavonoida i kiselina.

Čuvarkuća je višegodišnja biljka iz porodice tustikovki, a karakteriziraju je debeli mesnati listovi puni vode te cvjetovi zvjezdastog oblika.
Čuvarkuća raste od Maroka do Irana, kroz planine Pirenejskog poluotoka, Alpa, Karpata, Balkana, Turske i Kavkaza.


Na našim područjima češće služi kao ukrasna nego kao ljekovita biljka.

Čuvarkuća nije oduvijek bila samo ljekovita biljka. Koristila se i u raznim ritualima, na primjer, za tjeranje zlih duhova ili kao zaštita od požara.Zahvaljujući svojim brojnim zdravstvenim prednostima koje su zainteresirale stručnjake iz raznih područja, čuvarkuća je čak prisutna i u znanstvenim studijama. Tako je u časopisu Bioscience Journal objavljeno istraživanje koje je pokazalo da je čuvarkuća biljka velikog antibakterijskog potencijala, koja bi mogla biti korisna u liječenju višestrukih bakterijskih infekcija. No, ostavlja se prostor istraživanjima u budućnosti kako bi se ovaj podatak provjerio i proširio.

Znanstvena studija grupe veterinarskih stručnjaka s Medicinskog fakulteta u Rumunjskoj potvrdila je učinak čuvarkuće na detoksikaciju organizma, odnosno na uspješno održavanje tjelesne težine kod ispitanika koji su konzumirali ovu biljku.

Čuvarkuća, Foto: Wikimedia Commons

LJEKOVITI SOK

Čuvarkuća sadrži tanin, biljnu sluz, masno ulje, smolu, kalcijev malat, mravlju i jabučnu kiselinu. Moderna istraživanja potvrdila su da ima vrlo vrijedne kiseline, flavonoide i ugljikohidrate. U narodnoj medicini koristi se zbog svojih antiupalnih, adstringentnih i diuretičkih svojstava. Primjenjuje se u obliku soka, obloga, masti, tinkture ili čaja.

Mesnati listići puni su soka kojim se od davnina liječi uhobolja, tako da se iz lista iscijede dvije-tri kapi soka u bolno uho. Nekoliko minuta treba odležati i ostaviti tekućinu u uhu, a potom se okrenuti i pustiti da tekućina iscuri iz uha.

Zbog protuupalnih i antiseptičkih svojstava, čuvarkuća je odličan prirodni lijek za kožne bolesti i rane te prva pomoć kod uboda insekata i opekotina. U narodnoj medicini koristi se i za tretiranje bradavica, kurjih očiju i sunčanih pjega, a može se nanositi i na mjesta koja su bolna zbog grčeva ili gihta. Koža se premaže sokom čuvarkuće ili se stavi obloga od prerezanog lišća.

Svježe cijeđeni sok čuvarkuće može se i piti (ili se može pojesti nekoliko listova) te dođe kao prirodni lijek za bronhitis, gnojne upale grla i zubnog mesa, pročišćavanje crijeva, a uzima se i kao umirujuće sredstvo kod živčane rastrojenosti. Neka istraživanja pokazala su da čuvarkuća smanjuje rizik od raka te pomaže u liječenju kancerogenih bolesti.

ČUVARKUĆA U MEDU

Ova smjesa uspješno liječi miome i ciste na maternici te probleme sa štitnom žlijezdom. Djeluje detoksikacijski te se preporučuje nakon neumjerenosti u jelu i piću. Pomiješana s vrućom vodom, smjesa čuvarkuće i meda snižava temperaturu. Sameljite 750 g listova čuvarkuće i pomiješajte ih s kilogramom meda. Uzimajte jednu žličicu ujutro natašte.

ČAJ OD ČUVARKUĆE

Čaj od čuvarkuće izvrstan je kod obilnih menstruacija, menstrualnih grčeva, proljeva i čireva. Kuhajte 10 g svježe ili 12 g osušene čuvarkuće 15 minuta u 250 ml vode. Procijedite i pustite da se ohladi. Ujutro natašte popijte šalicu čaja, a nakon toga svaki sat po jednu žličicu čaja.

UZGOJ ČUVARKUĆE

Čuvarkuću je lako uzgojiti iz njezinih izdanaka. To je vrlo otporna biljka, koja se može uzgajati u teglama ili na otvorenom.

Dostupna je u različitim bojama, a naraste do dvadesetak centimetara. I gdje god da je posadite, nećete pogriješiti. Imat ćete lijep ukras, a uz to i lijek nadohvat ruke. Zanimljivo je da čuvarkuća djeluje i nakon zamrzavanja. To je logična posljedica njezine visoke tolerancije na hladnoću i sposobnosti preživljavanja u zimskim uvjetima. Bere se od ožujka do listopada, a ako je u tegli, onda i tijekom cijele godine.

Trudnice i dojilje trebaju izbjegavati čuvarkuću.

MNOGE DOBROBITI

Iako se čuvarkuća najčešće koristi kao lijek za infekcije uha, ima i mnogo drugih primjena. Neke od njih su:

liječenje visoke temperature i groznice
protiv krvarenja iz nosa
reguliranje krvnog pritiska
protiv dijabetesa
jačanje metabolizma
detoksikacija organizma

Facebook Comments

Loading...
DIJELI