‘Crni kim liječi sve osim smrti…’

Već tri tisućljeća crni kim sazrijeva u vodom oskudnom okolišu i daje ulje izvanrednog kemijskoga sastava. Kaže se da za svaku bolest u prirodi postoji lijek, ali ipak najveći saveznik u održavanju zdravlja i ozdravljenju su naša vlastita tijela. Ulje crnog kima pomaže našim tijelima da ispravno funkcioniraju, usprkos svemu što moderan i ubrzan život čini toj finoj ravnoteži organizma toliko potrebnoj za zdravlje. A uravnoteženi organizam može izliječiti sve...

Od kada je ambrozija pala s Olimpa, izgubila je svoju neodoljivu slast i umjesto hrane bogova, postala je jedno od najneugodnijih prokletstava alergije. Kako joj pitome  ravnice najviše pogoduju,   upravo je tamo i mjesto njenog najžešćeg djelovanja. Cvate i rasipa svoj neugodni žuti prah sve do konca rujna. Nakon toga lakše se diše, ali sve će se opet ponoviti… No, mora li biti baš tako?

Ne mora, kažu najnovija istraživanja. Ključ je u podizanju imuniteta organizma. Kada su alergijske reakcije već započele, značajno će ih ublažiti moćno ulje – crnog kima. Ali organizam treba pripremati i  prije nego li nevolje dođu. S prvim danima listopada, u  smiraj prirode, stiže „crni med“ (Nigella – poliflorni cvjetni med sa sjemenkama crnog kima) kao najučinkovitija priprema za borbu protiv svih oblika alergija.

Velika i sve veća izloženost stresu, aditivima i konzervansima iz hrane npr., mijenjaju čovjekov obrambeni sustav koji učestalo odgovara alergijskim reakcijama.

Protiv alergija nije se lako boriti – to priznaje i suvremena medicina, koja osim konvencionalnih lijekova, sve više prihvaća i alternativne. Jedan od njih je i crni kim, odnosno ulje crnog kima.

Crni kim je kao djelotvoran sve-lijek poznat od davnina (postoje dokazi da su ga koristili i u drevnom Egiptu), a unazad nekoliko desetljeća afirmiran je i kao moderna panaceja. Brojna su njegova moćna svojstva, no najvažnije je reći da su  znanstvena istraživanja potvrdila kako je najveća snaga crnog kima u tome što preko blagotvornog djelovanja na imunološki sustav, obuhvaća čitav organizam. U tome je i tajna crnoga kima kao lijeka protiv alergija.Jedan od djelotvornih načina snaženja organizma i pripreme za borbu protiv alergija je i konzumiranje malih količina poliflornog meda s crnim kimom u vrijeme „primirja“ s prirodom – već od rane jeseni do početka proljeća. Djeluje poput laganog, postupnog, ali učinkovitog cjepiva, što potvrđuju znanstvena istraživanja, a svjedoče o tome svi koji su se ovu metodu primijenili na vlastitoj koži.

Priča o crnom kimu

Crni kim slovi kao panaceja, kao lijek za veliki broj ozbiljnih bolesti. Sitne crne  sjemenke imaju idealan kemijski sastav, što ih čini superiornijim od većine ostalih biljaka. One sadrže proteine, ugljikohidrate, zasićene i nezasićene masne kiseline, tiamin, niacin, folnu kiselinu, kalcij, željezo, beta-karoten i mnogo drugih vrijednih sastojaka.

Povijest korištenja ulja crnog kima započinje još u vrijeme faraona, ali njegova ljekovitost se počinje znanstveno istraživati tek prije četrdesetak godina. Od tada, provedeno je oko 200 različitih studija na različitim institutima i sveučilištima. Potvrđeno je da na uistinu veliki broj bolesti crni kim djeluje blagotvorno, iscjeljujuće: autoimune bolesti poput multiple skleroze, reumatoidnog artritisa i psorijaze, astme, alergije, kroničnog umora, povišenog kolesterola, šećerne bolesti, hemoroida, proširenih vena, visokog krvnog tlaka, bakterijskih, gljivičnih i parazitskih infekcija, glavobolja, ekcema, kožnih gljivica, lišajeva, neurodermitisa, akni, bronhitisa, kašlja, upala pluća, upala sinusa, smanjeni imunitet,  bolovi u zglobovima i mišićima, bolovi u želucu i crijevima,  crijevne gljivice, nadutost, proljev, kolike, jetrene bolesti i oštećenja, bubrežni kamenci, nesanica, depresija, slaba cirkulacija, PMS, AIDS, karcinom… i popis se samo nastavlja.

Ne treba zanemariti djelovanje ulja crnog kima na kožu: dermalnim nanošenjem čini nokte sjajnijim i jačima, sprječava ispadanje kose i djeluje protiv peruti, hrani suhu kožu, umanjuje bore, regenerira oštećene stanice kože…

Ulje crnog kima podiže imunitet

Imunost je prirodna sposobnost organizma da prepozna strane tvari koje ga ugrožavaju i da se od njih zaštiti. U strane tvari koje štetno utječu na naš organizam u prvom redu ubrajamo različite bakterije, viruse i parazite. Imunološki sustav ima ulogu da prepoznaje, neutralizira, uništava i odstranjuje te tvari u procesima koji se nazivaju – imunološke reakcije.

Imunitet možemo zamisliti kao interaktivni sustav između nas i okoliša. Jednostavnije rečeno, ako naš imunološki sustav besprijekorno funkcionira, nećemo oboljeti usprkos napadu različitih uzročnika, a isto tako nećemo imati alergijske reakcije, iako smo izloženi alergenima. Stoga možemo reći da zdrav imunološki sustav čini osnovni preduvjet za zdravlje čovjeka, kao i dug i kvalitetan život. Ako je oslabljena aktivnost imunološkog sustava, podložniji smo različitim infekcijama, dok njegova hiperaktivnost znači predispoziciju za alergije i tzv. autoimune bolesti (organizam reagira na vlastito tkivo).

Dosadašnja ispitivanja ulja crnog kima su pokazala da se njegovo djelovanje ne ograničava na pojedine organe, već da ono obuhvaća cjelokupni organizam preko imunološkog sustava. Ulje crnog kima je imunomodulator, ono regulira funkcije imunološkog sustava – jedan od načina je da stimulira rast limfocita T i B.

Oslabljeni imunitet možemo prepoznati po slijedećim simptomima: česte infekcije i upale, slabost, iscrpljenost i umor, gubitak težine, česte glavobolje.  Kod navedenih simptoma, ulje crnog kima preporučeno je uzimati 3 puta na dan nakon jela po 30 do 40 kapi. Ulje može se uzeti samo, na žličici (okus mu je pikantan i gorak), ili ga umiješati u malo meda.

Za prevenciju, tj. kao priprema organizma za potencijalno iscrpljujuće razdoblje (prije sezone gripe), dovoljno je uzimati 20 kapi nakon jela, tri puta na dan. Ulje se treba uzimati najmanje tijekom tri mjeseca kako bi se dostiglo potpuno djelovanje na organizam.

Djelovanje ulja crnog kima na alergije

Alergije predstavljaju neprimjerenu i prekomjernu reakciju našeg sustava obrane na različite, inače neškodljive, čimbenike iz okoline. Općenito možemo reći da su alergeni tvari koje organizam prepoznaje kao strane i potencijalno štetne, pa stoga protiv njih stvara specifična protutijela. To je koristan mehanizam obrane od štetnih čimbenika iz okoline, kao što su različite bakterije, virusi i sl. No, ako organizam prepozna, na primjer, bezopasnu pelud cvijeća kao veliku opasnost, tada započne jaku i bezrazložnu imunološku reakciju – tako nastaju alergije…

Ulje crnog kima daje izvanredne rezultate kod alergičara. Njegova dugoročna upotreba dovodi do znatnog smanjenja simptoma. U jednoj od alergoloških studija tretirali su alergijski rinitis, bronhalnu astmu i neurodermitis s kapsulama ulja crnog kima u količini od 40-80 mg/kg/dan (otprilike 40 kapi, tri puta na dan). Zabilježen  rezultat pokazuje da je subjektivni osjećaj alergije bio smanjen kod svih ispitanika.
Zbog svojeg kemijskog sastava koji uključuje i nezasićene masne kiseline, ulje crnog kima pokazuje povoljan učinak i na astmu (zbog djelovanja omega 3 kiseline), te na atopijski dermatitis (zbog omega 6 kiseline).

Tretman kod alergija najbolje je započeti nekoliko mjeseci prije perioda polinacije (koje počinje u ožujku ili travnju), kako bi se tijelo uspjelo pripremiti za sezonu visoke koncentracije peluda u zraku. Ulje crnog kima treba uzimati tri puta na dan nakon obroka, po 30 do 40 kapi. Kod alergija tretman treba trajati sve do kraja jeseni. Tijekom zime može se  napraviti pauzu, ali opet treba početi s terapijom najkasnije u veljači. Do sada su zabilježeni slučajevi alergičara s izrazito teškim simptomima koji su se nakon nekoliko godina terapije, gotovo u potpunosti riješili svih simptoma alergije.

Crni  kim i karcinom

Velik dio istraživanja u svijetu posvećen je djelovanju ulja crnog kima na tumorske stanice. Pokazalo se da crni kim može izvrsno poslužiti u terapiji teških bolesti,  jer zahvaljujući njegovu djelovanju tijelo jača vlastitu sposobnost samoobrane.

Prvo značajnije ispitivanje djelovanja ulja crnog kima na prevenciju od tumora izveli su znanstvenici u Cancer Immuno-Biology Laboratory u Južnoj Karolini. Ustanovljeno je da će zdrav imunološki sustav prepoznati i uništiti kancerogene stanice prije nego što tumor može ugroziti pacijenta. Ulje crnog kima djeluje kao imunomodulator, dakle potiče postizanje ravnoteže u svim sustavima, uključujući i imunološki sustav. Isto tako, utvrđeno je da je crni kim naročito koristan kod agresivnih oblika tumora koji se šire pomoću tumorske angiogeneze i imaju tendenciju prema metastaziranju.

Znanstvenici u Kimmel Cancer Center u Filadelfiji su ustanovili da timokinon, jedan od sastojaka crnog kima, zaustavlja rast tumorskih stanica kod karcinoma gušterače, te ih uništava pojačavajući proces apoptoze (programirane smrti stanica).  U tom smislu, timokinon kao kemopreventivno i kemoprotektivno sredstvo može pomoći pacijentima koji su podvrgnuti kemoterapiji, kao i osobama koji su visokorizični za karcinom.

Ulje crnog kima također znatno smanjuje štetni učinak zračenja kod radiološke terapije. Tijekom zračenja dolazi do stvaranja kisikovih slobodnih radikala koji oštećuju stanice, te posljedice mogu biti: oštećenje kože, edemi, ožiljci, fibroze itd. Studije su pokazale da će uzimanje ulja crnog kima pomoći u prevenciji tih posljedica.

Savezna uprava za kontrolu lijekova i hrane SAD-a je 1996. godine odobrila upotrebu ulja crnoga kima u tretmanima kancerogenih bolesti za sprječavanje neželjenih učinaka kemoterapije i jačanje imunološkog sustava organizma.
Uzima li se 3 puta na dan po čajna žličica ulja crnog kima, olakšat će se i umanjiti neželjeni učinci kemoterapije, a tijelo potaknuti da jača vlastitu sposobnost samoobrane.Također se preporuča i osobama koje su rizične na karcinom (postoji obiteljska povijest bolesti, te mogući nasljedni faktor) da preventivno konzumiraju crni kim, i to 20 kapi iza jela, tri puta na dan.
Važno je znati da do potpunog djelovanja ulja crnog kima dolazi tek nakon  8 do 12 tjedana redovnog konzumiranja.

Crni kim kod kolesterola i dijabetesa

Glavni razlog ljekovitosti crnog kima je u sadržaju nezasićenih masnih kiselina, koje vraćaju ravnotežu lipidima i sprječavaju upalne procese u krvnim žilama. Kod povišenog kolesterola terapija se provodi s različitim ljekovitim biljakama koje djeluju na organizam na različite načine (potiču izlučivanje žuči, djeluju na probavni sustav, smanjuju sintezu kolesterola itd.).

Ulja koja se obvezno uzimaju tijekom cijelog tretmana, a nastavljaju se uzimati i duži period nakon toga, su ona s nezasićenim masnim kiselinama, omega 3 i omega 6 kiselinama. Ulje crnog kima sadrži oko 24 posto jednostruko nezasićenih i 58 posto višestruko nezasićenih masnih kiselina. Jedna je studija  pokazala da uzimanje ulja crnog kima (30 mg/kg/dan – oko pola žličice na dan – tijekom 20 tjedana) snižava LDL kolesterol s 12,7 na 8,5, a povisuje HDL sa 41,7 na 83,42.

U narodnoj se medicini biljno ulje crnog kima koristi i kod dijabetesa. Utvrđeno je da povećava izlučivanje inzulina iz beta-stanica gušterače, te bi se iz tog razloga moglo koristiti u tretmanu dijabetesa i dijabetičke osteopenije (gubitka koštanih minerala).

Uzimanje ulja crnog kima (400mg/kg/dan – otprilike 2 žličice tri puta na dan) smanjilo je koncentraciju glukoze u krvi s 21,7mmol/l na 9,9mmol/l nakon 4 tjedna terapije.

Antiparazitno i protugljivično djelovanje

Ulje crnog kima testirano je na gljivicama koje uzrokuju različite dermatofitoze (Tinea pedis, T. corporis, T. capitis, T. cruris itd.), odnosno gljivične infekcije na koži, noktima, vlasištu… Pokazalo se vrlo djelotvornim i opravdava tradicionalnu uporabu kod gljivičnih oboljenj

Za potpuni učinak, preporučuje se dermalna i oralna primjena. Kod dermale primjene, sugerira se i korištenje eteričnih ulja protugljivičnog djelovanja  (čajevac, palmarosa, metvulja i sl.) u kombinaciji s uljem crnog kima.

Dokazano je i djelovanje ulja crnog kima protiv citomegalovirusa (CMV),  virusa koji uzrokuje vodene kozice, infekcioznu mononukleozu i herpes simpleks.

Dermalna primjena ulja crnog kima

Uz oralnu primjenu, nikako ne možemo zanemariti niti izrazitu ljekovitost ulja crnog kima kod dermalne primjene. Kao i ostala ulja s visokim sadržajem nezasićenih masnih kiselina (poput noćurka ili boražine), ulje povoljno djeluje na kožne probleme poput ožiljaka, strija, ekcema, psorijaze, neurodermitisa, akni, rozacee, seboroičnog dermatitisa.

Crni kim dobro njeguje suhu i ljuskavu kožu. Smatra se da sprječava nastajanje bora, a postojeće sitnije bore će umanjiti svakodnevnom upotrebom. Naročito je pogodan i za osjetljivu kožu sklonu crvenilu i upalama, jer je njeguje i umiruje, te djeluje protuupalno.

Ako se sagleda ovaj popis indikacija korištenja ulja crnog kima, i uzevši u obzir da se i dalje istražuje njegovo djelovanje na razne aspekte ljudskog zdravlja, odgovor se sam nameće – zaista, crni kim liječi sve!

Naime, čak je i islamski je prorok Muhamed u svojoj čuvenoj knjizi “Hadith” napisao: “Crni kim liječi sve bolesti osim smrti.” Crni kim od davnina glasi kao sve-lijek – u grobnici faraona Tutankamona pronađene su bočice ulja crnoga kima, a Kleopatra i Nefertiti su  njime njegovale svoju kožu.

Već tri tisućljeća crni kim sazrijeva u vodom oskudnom okolišu i daje ulje izvanrednog kemijskog sastava. Kaže se da za svaku bolest u prirodi postoji lijek, ali ipak najveći saveznik u održavanju zdravlja i ozdravljenju su naša vlastita tijela. Ulje crnog kima pomaže našim tijelima da ispravno funkcioniraju, usprkos svemu što moderan i ubrzan život čini toj finoj ravnoteži organizma toliko potrebnoj za zdravlje. A uravnoteženi organizam može izliječiti sve.

Ako Vam dvije ili tri čajne žličice crnog kima ne pomognu odmah kod problema są disanjem uzrokovanog visokom razinom peludi u zraku, provjerite željezo i hemoglobin, ili uzmite piskavicu plus.

 

 

 

 

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI