ČETIRI RECEPTA KOJA MORATE ZNATI: Evo kako se riješiti alergija i tegoba dišnih puteva

U sezoni cvjetanja ambrozije, što je jedan od najjačih alergena, pored redovne terapije, možete iskušati provjerene domaće recepture na biljnoj bazi i olakšajte simptome kihanja i iritantnog suhog kašlja.

Ambrozija je počela cvjetati još krajem srpnja, a najveću količinu polena otpustit će od polovine kolovoza do polovine septembra. Smatra se jednim od najjačih alergena iz zraka, što zbog dugog perioda jake polinacije, to zbog specifičnog oblika i kemijskog sustava polenovih zrna koja se lako zalijepe za sluzokožu gornjih dišnih puteva.

Najčešće izaziva respiratorne tegobe kao što su kihanje, obilan sekret i zapušenost nosa, gubitak osjetila mirisa, suzenje i crvenilo očiju, osjećaj grebanja u grlu, otežano disanje, bol u grudima i suh kašalj. Pored toga, mogu se javiti i crveni pečat i svrab, kao i problemi s probavom praćeni povraćanjem i proljevom. U težim slučajevima mogući su astmatični napadi.

U sezoni cvjetanja ambrozije, pored redovne terapije, iskušajte i čajeve, tinkture i eterična ulja jer su najbolji prirodni načini za ublažavanje simptoma.

Eliksir za spas od ambrozijeIscijedite bistar sok od svježeg lišća i korijena celera, ulijte ga u staklenku i dodajte podjednaku količinu meda. Dobro promiješajte i držite u hladnjaku tjedan dana. Pijte triput dnevno po žlicu pola sata prije jela. Terapija traje tjedan dana.

Ulje crnog kima za lakše disanje

Ovo je ulje jedan od prvih izbora za ublažavanje i prevenciju simptoma alergija. Djeluje bronhodilatacijski i olakšava disanje, a svojim antibiotskim djelovanjem sprječava razvoj sekundarnih bakterijskih zaraza koje su česti pratioci sezonskih alergija. Preporučljivo je da ga rabite nekoliko mjeseci prije perioda alergija, uz savjet liječnika jer djeluje postupno.

Najbolji rezultati postižu se nakon 8 do 12 tjedana redovne uporabe. Tada uzimajte dvaput po 25 kapi dnevno, a s početkom sezone prijeđite na najjaču dozu – triput po 25 kapi dnevno, sve dok biljka cvjeta. Tijekom jeseni ili zime napravite stanku od nekoliko mjeseci.

Ruski seoski lijek protiv alergija

Potreban vam je svjež neven, koji možete gajiti i u posudama za uzgoj cvijeća. Dva tjedna, svako jutro prije doručka, uberite po tri cvijeta, dobro ih sažvačite i progutajte. Nakon tjedan dana ponovite kuru. Ovo je starinski seoski recept za čišćenje jetre, a kada očistite jetru, proći će i alergije.

Kupka od lavande za inhalaciju

U kadu ulijte nekoliko kapi eteričnog ulja lavande, prirodnog antihistaminika, dodajte malo meda i mlijeka te kilogram morske soli, promiješajte i ležite u ovoj ljekovitoj kupki dvadesetak minuta.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI