Budite filozof – hodanjem kreativno razmišljajte!

Pixabay

Razuman program hodanja može rezultirati dramatičnim poboljšanjima fizičkog i psihičkog blagostanja kod osobe koja uglavnom sjedi. Dakle, bez posebnog napora izgledajte bolje i osjećajte se bolje!

Danas se pouzdano zna da je loša fizička kondicija isto toliko opasna kao i pušenje ili visoki kolesterol u krvi. Umjerena tjelovježba može značajno smanjiti rizike umiranja od srčanih oboljenja, raka i drugih uzroka.

Polovica tjelesnog slabljenja, koje se općenito povezuje sa starenjem, u stvari je uzrokovano – fizičkom neaktivnosti. Razuman program hodanja može rezultirati dramatičnim poboljšanjima fizičkog i psihičkog blagostanja kod osobe koja uglavnom sjedi.

Olakšanje bolova. Mišići i zglobovi se koče i atrofiraju ako ih se redovno ne upotrebljava. Hodanje (uključujući vježbe istezanja i jakosti) je najbolja obrana protiv takvih tegoba, zato jer održava fleksibilnost tijela, bez da ga izlaže prevelikoj trešnji i pritisku.

Bolji izgled tijela. Nakon tridesete godine života počinje se gubiti mišićna masa. Primjena odlučnog programa zdravog hodanja pomaže da se ojačaju i toniziraju sve velike, važne grupe mišića, uključujući ramena, ruke, leđa, trbuh i stražnjicu. Hodanje poboljšava i krvnu cirkulaciju i fleksibilnost mišića. Dobro, možda nećete biti u stanju ponovno steći figuru koju ste imali u svojoj tinejdžerskoj dobi, ali žustro hodanje pomoći će vam da izgledate kao netko u dobroj kondiciji, pristao i zdrav, koliko je moguće za vašu dob i vaš stil života.

Smanjenje stresa. Dokazano je da hodanje može imati učinak prirodnog umirujućeg sredstva. Znamo da je dnevni život pun stresova. Srce ubrzano radi, raste tlak krvi i mišići su napeti.Pomoć za pametnije razmišljanje. Sve više znanstvenih dokaza ukazuju da redovna tjelovježba zaista stimulira mozak. Hodanje poboljšava cirkulaciju krvi i kisika u organizmu, a događaju se i značajne biokemijske promjene u mozgu. Hodanje pruža vrijeme za zdravo razmišljanje. Mnogi umjetnici i filozofi vjerovali su da im hodanje pomaže da jasno i kreativno razmišljaju.

Jačanje srčanoplućne kondicije. Žustro hodanje jača srce, koje onda radi efikasnije i sporije nego srce nekoga tko nije u kondiciji.

Kosti postaju jače. Hodanje usporava gubitak koštane mase, tj. pojavu osteoporoze (šupljikavost kostiju), a može čak i potaknuti stvaranje nove koštane mase. Jače izražena osteoporoza može dovesti do loma kosti.

Gubljenje prekomjerne tjelesne težine. Nakon dobi od 25 godina, metabolizam – brzina kojom tijelo izgara kalorije – se usporava i organizam se teže rješava masnoća. Najbolji način za održavanje poželjne tjelesne težine je kombinirati manji unos „masnih“ kalorija u tijelo s tjelovježbom.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI