BORBA S KORONAVIRUSOM: Sunce je naš ‘prvi saveznik’! Iskoristite ga

Igor Soban/PIXSELL

Predsjednik Visokog instituta za zdravlje Italije Silvio Brusaferro izjavio je da da nema dokaza da virus kruži u zraku. Prema raspoloživim epidemiološkim podacima, glavni načini prenošenje koronavirusa je preko kapljica (sitne kapljice pljuvačke) i direktnim kontaktom.

“Nulte su mogućnosti da će koronavirus s ljetom nestati. Ni danas ne znamo mnogo o podrijetlu i trajanju ovoga virusa. Poznajemo ga tek četiri mjeseca, ali znamo da su virusi veoma osjetljivi te da ne mogu preživjeti ekstremne temperature”, rekla je virusologinja Ilaria Capua, ravnateljica Sveučilišnog zdravstvenog centra u Gainesvilleu na Floridi, SAD.

Podsjetila je da se epidemija SARS-a 2002. širila i preko ventilacijskih i klimatizacijskih uređaja u kućama i javnim ustanovama te da je moguće da se i koronaviru može, ili se već širi isto tako.

“Ovo je izvanredna situacija, no to nije beskrajni tunel. Izvući ćemo se iz toga”, rekla je.

Kako kaže, sigurno je prvi poziv koji treba uputiti – da se otvaraju prozori.“Virus ne putuje zrakom, ali ako sunčeve zrake uđu u prostor, a virusa ima na postelji, plahti i odjeći, zrake bi mogle biti veoma korisne u dezinfekciji”, savjetuje ona.

“Iz istog razloga, ako kod kuće imate zaštitne maske, predlažem da ih izlažete suncu, jer se tako one na neki način dezinficiraju. Dakle, bez straha otvarajmo prozore! Virus nema krila”, zaključuje Capua.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI