BORBA IZMEĐU SAPUNA: Tekući se preporuča iz higijenskih razloga, čvrsti nemaju puno kemikalija

Pixabay

Pranje ruku postalo je jedna od najpopularnijih stvari tijekom pandemije. Jedan je i od najučinkovitijih načina sprečavanja infekcije. Stručnjaci nalažu kako je manje važno koristi li se sapun u čvrstom ili tekućem obliku, no na nešto treba obratiti pozornost.

“Svaki sapun podjednako je učinkovit u uklanjanju patogena i prljavštine”, izjavila je dr. Rachel Barnes iz Minnesote.

Tekući sapun više se preporuča kada se brine o zdravlju kože jer sprječava isušivanja i pucanja kože ruku. S druge strane, čvrsti sapun obično ima visoku pH vrijednost, a to može potaknuti isušivanje i pucanje kože.

Međutim, postoje i čvrsti sapuni koji sadržavaju neke od dodataka poput ulja te vlaže kožu i održavaju njenu hidrataciju. Najveća prednost tekućeg sapuna je to što je higijenski ispravnija opcija od onog čvrstog oblika. Budući da uglavnom dolaze u bočicama ne dodiruje njegova površina. Na čvrstom sapunu mogu se nalaziti virusi koji se uporabom prenose s osobe na osobu.

Iz tog razloga preporuča se izbjegavanje sapuna krutog oblika, osim unutar jednog kućanstva. Pozitivna strana krutih sapuna je ta što češće sadrže manje štetnih kemikalija od tekućih.Vrlo bitni su i sastojci koje sapun treba sadržavati kako bi se očuvala vlažnost kože. To su glicerin i ulja poput lavandinog, ružinog, limunovog i sl. Sastojci koji se trebaju izbjegavati su triklosan i parabeni.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI