Bolje masno, nego slatko!

Kada govorimo o kompleksnom procesu pravilne prehrane, uvijek moramo poći od ravnoteže masti, ugljikohidtrata i bjelančevina. Prije pola stoljeća znanstvenici su nas uvjeravali kako su sve masti loše i da ih trebamo u velikoj mjeri zamijeniti ugljikohidratima. Istina je, naravno, negdje u sredini...

Blagdani su pa ćemo pojesti puno toga i masnog i slatkog, ali ovo prvo je ipak bolji izbor.
Kada govorimo o kompleksnom procesu pravilne prehrane, uvijek moramo poći od ravnoteže masti, ugljikohidtrata i bjelančevina. Od prije pola stoljeća znanstvenici su nas uvjeravali kako su sve masti loše i da ih trebamo u velikoj mjeri zamijeniti ugljikohidratima. Istina je, naravno, negdje u sredini.
Postoje dobre i loše masti. Dobre su one koje se sastoje od višestruko nezasićenih ili monnonezasićenih masnih kiselina tzv. nezasićene masti, a loše su zasićene masiti ili transmasti.
Mi u “Matičnjaku” proizvodimo ove dobre kroz hladno prešana ulja crnog kima, konoplje, oraha, cameline sative, uljane repice i sl., a predlažemo izbjegavanje onih loših ili zasićenih kao što su margarini, svinjska mast (može umjereno) maslac, svinjetina govedina, sir punomasni…
No, čak i ove loše je bolje u umjerenim količinama unijeti u organizam, nego ih sasvim zamijeniti ugljikohidratima i bjelančevinama. Bez masti naša koža i kosa izgledale bi beživotno i bile bi suhe.

Pustite da stanice komuniciraju…

Samo masti nam omogućuju apsorpciju vitamina A, D, E i K, bez kojih ne možemo. Masti osiguravaju sirovine koje naše tijelo koristi za proizvodnju spojeva koji kontroliraju krvni tlak, sprječavaju ugruške i reguliraju reakcije tijela na ozljede i infekcije. Dobre masti ili ulja koje sadrže višestruko nezasićene masne kiseline poput alfa linolenske, (biljne omege 3) djeluju protuupalno i zaštitit će nas od artritisa, gastritisa, neurodermitisa i ostalih “itisa”, ali i astme, viška lošeg kolesterola, pa čak i depresije.
Kako je svaka naša stanica obavijena lipidnom opnom preko koje između ostalog komunicira s drugim stanicama našeg organizma, jasno je da su i za njihovu izgradnju opet potrebne masti i ulja. Potrebne su nam prije svega one esencijalne masne kiseline (omega 3 i omega 6) da bi ta lipidna opna bila pravilno izgrađena i da bi komunikacija između stanica nesmetano tekla. Jer, ako se jedne počnu dijeliti na jedan, a druge na drugi način onda u našem tijelu mogu nastati i neke nenormalne mutirane tvorevine, a to svakako moramo izbjeći.
Ipak kako smo pisali u jednom od prethodnih brojeva i ove dobre masnoće (omega 3, omega 6 višestruko nezasićene, te omega 9 mononezasićene) moraju se u organizam unositi u pravom omjeru 1 : 1 : 1, jer naša ishrana obiluje ovim, doduše, dobrim, ali ipak prouupalnim omega 6 i omega 9 kojih nažalost unosimo 15 do 25 puta više od protuupalne omege 3. To, naravno, nije čudno jer dva kod nas najzastupljenija ulja – suncokretovo i maslinovo sadrže – zanemarive količine protuupalne omege 3, a relativno velike količne prouupalne omege 6 i velike količine samo mononezasićenih masnih kiselina (omega 9).

Prijeti nam živa iz oceana

Pri tome ljudi najčešće koriste rafinirano suncokretovo ulje gdje se u procesu rafiniranja koriste alkoholna otapala heksani koja ga rafiniraju i dezodoriraju, te istovremeno štete našoj gušterači (neki znanstvenici čak tvrde da su ti heksani odgovorni za pandemiju dijabetesa u svijetu u zadnjih dvadesetak godina).
Kada pak maslinovo ulje usporedimo s maslacom vidjet ćemo da maslac sadrži čak 62% zasićenih – loših masti dok je takvih u maslinovom ulju svega 14 %. Nažalost, višestruko nezasićenih masti je samo 8 % i tu prevladavaju baš ove “šestice” kojih ionako imamo previše. Zato je, zapravo, pogrešno maslinovo ulje izvlačiti iz konteksta mediteranske dijete koja kroz ribu našem organizmu nadoknađuje nezamjenjivu, esencijalnu i protuupalnu omegu 3.
Drugim rječima, ako ne volite ribu, ili ako omegu 3 ne unosite putem hladno prešanog ulja repice, crnog kima, cameline sative, oraha i sl. nemojte svoju salatu ni zaljevati maslinovim uljem. S druge strane moramo u obzir uzeti i činjenicu da su mora i oceani danas prepuni žive, da ona uz sve farmaceutske trikove može završiti i u kapsulama ribljeg ulja, i da ono u većoj količini može doprinijeti hipervitaminozi vitamina D i K.
Nažalost, pitanje je dana kad ćemo zbog ove žive i raznih Fukušima morati smanjiti unos ribe. Kao izvor ove važne omege ostat će nam samo ulja poput cameline sative, crnog kima i oraha.Kontrola upalnih procesa

Upalni procesi pod kontrolom mogu smanjiti rizik od srčanog udara, ublažiti simptome čestih bolesti kao što je reumatoidni artritis, ali i pružiti zaštitu od dijabetesa, pa čak i raka. Evo zašto je tomu tako: prije svega upalni procesi u našem organizmu nemaju isključivo lošu konotaciju. Kod, na primjer, zacjeljivanja neke ozljede, čak i samo jezika opečena kavom, upala ima korisnu ulogu i spašava nam život.
Dobro je i kada je upala kratkog vjeka, poput upale grla. Problem je stanje tihe, kronične, blage upale koja uzrokuje prerano starenje i bolesti, kao što su reumatoidni artritis, gastritis, astma, pa čak i psorijaza. . Ona uzrokuje prsnuće plaka u krvnim žilama punog kolesterola i drugih neželjenih masnoća te začepljuje arterije i stvara ugruške.
Upala je poveznica naizgled nepovezivih bolesti. Tako je američko Sveučilište Cornell otkrilo da je kod osoba koje pate od reumatoidnog artritisa trostruko povećan rizik od razvoja ranih znakova srčane bolesti. Kod osoba koje pate od lupusa i upalnih kožnih bolesti (psorijaza, neurodermitis), također postoje povećani rizici od srčanog udara.
Kronična upala je tiha: ne možete ju osjetiti na način na koji možete osjetiti bolan palac. Ipak, ona ostavlja trag u obliku markera koji se naziva C-reaktivan protein ili CRP. Ako Vam je ovaj marker visok, povišeni su Vam, između ostalog, rizični faktori srčanog i moždanog udara. Kako ih smanjiti?
Pa, najbolje s par žličica dnevno ulja Cameline Sative…

======================================================

Fitoterapeutsko savjetovalište sa Ivom Bačlijom radi na novoj adresi: Kranjčevićeva 30 u vremenu od 15 – 19 sati utorkom, srijedom i četvrtkom.

======================================================

Facebook Comments

Loading...
DIJELI