Artemisinin iz pelina, sa željezom u stanici, postaje agresivni ubojica kancerogenih stanica

Čitava biljka se koristi kod: krvarenja, proljeva, malarije, lupusa, eritematodesa, groznica. Listovi: malarija, astma, infekcije oka, kolera, groznica Denga, bronhitis i upala grla, atletsko stopalo i ekcemi, razne druge tropske parazitske boleštine, bolesti kože, hepatitis B. Stabljika: protiv anemija, korijenje: ljetni proljevi i povraćanja, jake groznice, a sjemenke protiv gušenja (djeluje kao insekticid, protiv visokog tlaka, kod dijabetesa)

Od davnina su poznate ljekovite vrijednosti biljke pelin. U Starom Egiptu je bila lijek protiv crvi i lijek za kožne bolesti. U Kini se već prije Krista (186. godine) koristila u 52 načina liječenja bolesti.

Svjetska zdravstvena organizacija je više puta naglasila i opetovala da je nemjerljiva uloga slatkog pelina u liječenju malarije. Problem je u nedostatku uzgoja slatkog pelina na svjetskoj razini, a napose tamo gdje još hara malarija, u Indiji i Africi.

Tradicionalno je u našim krajevima, slatki pelin nazočan kao miris sličan kaloperu ili bosiljku koji je služio samo za miris i osvježenje prije nedjeljne Mise. Danas je kaloper i začin, i miris, a o bosiljku je suvišno govoriti, jer ga imamo i u salati, začinu, mirisu, umaku…

Ljekoviti derivat biljke slatkog pelina (artemisia annua), zvan artemisinin, je najnovija nada u liječenju najagresivnijih oblika karcinoma! Trenutno je u fazi testiranja gdje pokazuje izvrsne rezultate u uništavanju stanica karcinoma – ostavljajući zdrave stanice nedirnutima! Otkriće artemisinina se opetovano predlaže za Nobelovu nagradu.Prema www.cancer.org., slatki pelin (engl-sweet wormwood) je biljka iz porodice artemisia koju ne treba miješati s njenim biljnim rođakom, artemisia absinthum, (gorki prlin) koji se tradicionalno i već dugo koristi kod probavnih smetnji, stavlja u alkoholna pića (apsint, pelinkovac), koristi kao eterično ulje, insekticid itd…

Ljekovitost slatkoga pelina

Zadržat ćemo se na ljekovitosti. Čitava biljka se koristi kod: krvarenja, proljeva, malarije, lupusa, eritematodesa, groznica. Listovi: malarija, astma, infekcije oka, kolera, groznica Denga, bronhitis i upala grla, atletsko stopalo i ekcemi, razne druge tropske parazitske boleštine, bolesti kože, hepatitis B. Stabljika: protiv anemija, korijenje: ljetni proljevi i povraćanja, jake groznice, a sjemenke protiv gušenja (djeluje kao insekticid, protiv visokog tlaka, kod dijabetesa).

E, sad, najzanimljivije, pokazuje jak antikancerogeni učinak koji je dokazan. Između ostalog sadrži tvar artemisinin (seskviterpenoid = izgrađena od 3 izoprenske jedinice, koji sadrži laktonski prsten s neobičnim peroksidnim mostom koji je vjerojatno odgovoran za djelovanje, nama bitno, kod karcinoma).

Naime, stanice karcinoma preuzimaju bitno veću količinu željeza nego normalne stanice. Željezo krvlju prenosi glikoprotein (tvar građena od šećera i bjelančevine) transferin i u stanicu ga unese preko vratana kojima je tzv. transferin receptor i oba ulaze u stanicu, gdje se smanjivanjem kiselosti otpušta željezo s transferina (željezo ostaje u stanici), a receptor i glikoprotein transferin odlaze nazad do površine stanice (receptor ostaje na stanici i čeka novi tranferin sa željezom, a prazni transferin odlazi u struju krvi i veže nove ione željeza). Medicina tvrdi da karcinomske stanice imaju više transferin receptora nego normalna stanica.

Što radi artemisinin? Kad se spoji sa željeznim ionima u stanici, postane agresivni, slobodni radikal i ubija kancerogenu stanicu. Posebno je učinkovit kod karcinoma dojke, pluća i prostate. Proučavaju se njegovi derivati i mnoge slične tvari u smislu ovakvog djelovanja i uistinu pružaju izvanrednu nadu u borbi protiv gotovo svih oblika karcinoma (ako po teoriji zavjere netko ne stopira ili uspori sve ili svi eksperimenti ostanu pod kontrolom farmaceutskih monopolista).

Naravno, postoje i druge zanimljive tvari u ovoj biljci i farmacija ih iskorištava, a također sve služe kao ishodište za polusintetske ili sintetske spojeve sličnih ili poboljšanih osobina).

Osim artemisina, slatki pelin sadrži još dosta ljekovitih tvari koje u sinergiji čine ogromne koristi za čovjekovo zdravlje. Najvažnije su: kvercetin, luteolin, kamfor, beta-sitosterol, karvakol.

Kvarcetin

U brojnim istraživanjima kvercetin se pokazao kao najaktivniji od većine bioflavonoida, a brojne ljekovite biljke svoju aktivnost duguju upravo njemu. Kvercetin je dobar protuupalni agens jer izravno blokira nekoliko početnih stadija upalnog procesa. Primjerice, kvercetin blokira sintezu i oslobađanje histamina i drugih medijatora upale. Osim toga, dokazano je jak antioksidant, pa štiti LDL-kolesterol od oksidacije i na taj način smanjuje opasnost od njegova nakupljanja na unutarnjim stijenkama arterija. Kvercetin također sprječava zgrušavanje krvi, a time i stvaranje krvnih ugrušaka.

Stručnjaci već godinama ističu kako je kvercetin neophodan za zdravlje – kao jaka antioksidativna tvar, koja pokazuje raznovrsno pozitivno djelovanje na ljudski organizam. Osim kao borac protiv gripe (antivirusno djelovanje), istraživanja su pokazala da djeluje protuupalno, antialergijski, antireumatski i antikancerogeno, a poznata su i njegova pozitivna djelovanja na razvoj dijabetesa i njegovih posljedica, zatim kod lupusa, pri smanjenju zgrušavanja krvi, smanjenju stvaranja mokraćne kiseline, te na brojne funkcije enzima u organizmu.

Nerijetko se ističe i njegovo snažno antikancerogeno djelovanje kod različitih malignih bolesti: leukemije, raka usta, dojke, jajnika, želuca, jetre, dišnih puteva i debelog crijeva. Znanstvenici američkoga Sveučilišta Južne Karoline, osim svih tih već poznatih djelovanja kvercetina, ističu istraživanja koja dokazuju povezanost prehrane bogate kvercetinom s rjeđim obolijevanjem od gripe.

Luteolin

Luteolin iz biljaka sprječava upalne bolesti mozga. Broj oboljelih od moždanih bolesti povezanih sa starenjem, poput Alzheimerove, raste iz dana u dan. Prema novoj studiji objavljenoj u časopisu Journal of Nutrition, luteolin, hranjiva tvar otkrivena u raznom povrću i začinskim travama, smanjuje upale u mozgu odgovorne za poremećaje pamćenja i kognitivne disfunkcije. U kombinaciji s vitaminom C, luteolin štiti kosti od oštećenja i krhkosti koje nastaju s godinama, održava funkciju jetre i štiti je od starenja.

Luteolin, zapravo, truje sastavnice ćelija raka kad se veže na njih, te ih čini neefikansim i ne mogu se reproducirati. Posebno je uspješan u borbi protiv raka prostate. Taj flavonoid je česti sastojak voća i povrća, a u laboratorijskim uvjetima dokazana je njegova protuupalna,

antioksidativna i antikancerogena uloga. Novo istraživanje pokazuje da ima sposobnost inhibicija puteva prijenosa signala između stanica (IGF, PI3K), važnih za rast karcinoma debelog crijeva.

Karcinom debelog crijeva je na drugom mjestu po učestalosti smrtnosti od zloćudnih bolesti u zapadnim zemljama. Karakteriziraju ga povišene vrijednosti faktora IGF-II, odgovornog za nekontrolirani rast zloćudnih stanica. Istraživanje je pokazalo da luteolin ima sposobnost blokiranja izlučivanja IGF-II iz karcinomskih stanica, kao i smanjenja broja receptora na koje taj čimbenik djeluje. Time luteolin blokira aktivaciju prijenosa signala, ovisnih o IGF-I, između karcinomskih stanica.

Kamfor

Kamfor se upotrebljava u obliku rastvora i mazila za utrljavanje kod reumatskih bolova, ili bolova u mišićima, neuralgija ili bolova uslijed oštećenja živaca. Kamfor sprječava i zaustavlja razvoj mikrororganizama, odbija insekte, komarce i moljce, pa se alkoholni rastvor može koristiti i protiv tih insekata.

Beta-sitosterol

Najčešći fitosteroli u prirodi su beta-sitosterol, kampesterol i stigmasterol, a najbogatiji prirodni izvori fitosterola su biljna ulja, sjemenke, orašasti plodovi. Epidemiološke i kliničke studije dokazale su da fitosteroli, povećavajući apoptozu, pružaju efikasnu zaštitu od raka dojke, a pomažu i kod prevencije razvoja najučestalijih tumora u zapadnim zemljama, kao što su tumor debelog crijeva i prostate. Istraživanja su dokazala također, da fitosteroli imaju pozitivan učinak na benignu hiperplaziju prostate, a postoje dokazi za njihov antiinflamatorni učinak na tkivo prostate, te protektivno djelovanje kod karcinoma dojke.

Karvakol

Karvakol – sastojak koji ima snažna antibakterijska svojstva. Djelotvoran je protiv većine bakterija koje uzrokuju infekcije debelog crijeva i urinarnog trakta, tifusa, kolere, čireva i kožnih infekcija.

Djelotvornost slatkog pelina

Zbog svih ovih ljekovitih svojstava slatki pelin je vrlo djelotvoran protiv gripe, prehlada i raznih upalnih procesa u organizmu i za jačanje imuniteta. Vrlo dobar u preventivi protiv raka svih organa, čije prve začetke efikasno uništava stabilizacijom vrijednosti markera. To djelovanje potpomaže njegova posebna struktura željeza, koja se sadržajno i po strukturi razlikuje od onog u nakupinama raka.

Kancerogene ćelije imaju mnogo veću koncentraciju željeza u odnosu na normalne ćelije. U toku istraživanja, naučnici su izvadili iz organizma ćelije s maksimalnom kocentracijom željeza i u njih injektirali artemisinin. Rezultat je bio da artemisinin ima osobine inhibicije i uništavanja kancerogenih stanica. Artemisinin ili slatki pelin u kontaktu sa željezom oslobađa slobodne radikale koji uništavaju kancerogene stanice.

Na primjer: stanica raka dojke ima 15 puta veću koncentraciju željeza, kad artemisinin dođe do maligne stanice, oslobađaju se dvije molekula kiska i stvore se slobodni radikali koji ubijaju tu stanicu. To se ne događa u normalnim stanicama, već samo u onima koje sadrže veliku količinu željeza. Metoda liječenje atremisininom je veoma slična metodi liječenja kisikom. Njegova velika prednost je u tome što može prolaziti krvno-moždanu barijeru da bi stigao do raka u središnjem nervnom sistemu.

Artemisinin djeluje ciljano na mnoge tipove kancerogenih oboljenja, tako da je primjena artemisinina dala odlične rezultate kod liječenja tumora debeloa crijeva, raka dojke, jajnika, kancera puća, raka pankreasa, prostate, bubrega i leukemije.

Upotreba slatkog pelina

Macerat slatkog pelina u hladno prešanom ulju crnog kima predstavlja sinergiju dvije biljke koje su, između ostalog, jaki imunostimulansi, pa se koriste i u borbi protiv najtežih bolesti. Već sam macerator, ulje crnog kima povećava količinu tzv. T – limfocita koji uništavaju mutirane stanice.

Dva puta dnevno (ujutro i navečer) treba popiti jednu čajnu žličicu (5 ml). Macerat se koristi pri terapiji za uklanjanje svih mutiranih stanica iz organizma (cisti, melangioma, tumora,..) kao i protiv parazita. Pri korištenju kod antitumorske terapije valja konzumirati veću količinu organskog željeza i C-vitamina. Nova velika nada u liječenju najagresivnijih vrsta carcinoma, artemisinin, se u najnovijim znanstvenim istraživanjima pokazao iznimno djelotvoran kod širokog spektra karcinoma.

Bio-inženjeri, dr. Henry Lai i dr. Narendra Singh s University of Washington su prvi znanstvenici koji su obavili ta istraživanja. Dokazano je, naime, da stanice karcinoma imaju povećan sadržaj željeza. Artemisinin u dodiru sa povećanim dozama željeza kod tih stanica (u koje su znanstvenici prije davanja artemisinina dodali još više željeza) stvara reakciju, odnosno slobodne radikale, gdje se u kratkom roku uništavaju zloćudne stanice – dok zdrave ostaju netaknute.

Bezbrojni su slučajevi ozdravljenja s artemisinom kod životinja koje su bolovale od raznih vrsta karcinoma, no prema znanstvenicima, lijek još nije dovoljno testiran i službeno odobren kod liječenja ljudi. No, na tome se radi. Posebno je poznat slučaj testiranja na psu dr. Laia koji je vršio ova ispitivanja. Pas je imao teški rak kostiju koji se nakon tretmana artemisininom nakon samo 5 dana povukao, a ljubimac se potpuno oporavio. Prema nedavnim istraživanjima koja su objavljena u “Life Science”, artemisinin može ubiti 98 posto stanica raka grudi za manje od 16 sati.

Sve zajedno, naši rezultati dokazuju da artemisininovo ometanje E2F1 transkriptivnog faktora posreduje u zaustavljanju staničnog kruga stanica raka grudi i predstavlja kritični transkripcijski put kojim artemisinin kontrolira rast reproduktivnih stanica raka”, kažu u zaključku istraživanja laboratorija za rak Sveučilišta u Kaliforniji.

Željezo se skuplja u kancerogenim stanicama s posebnim receptorima koje im pomažu u dijeljenju stanica (zvanim “transferrin” receptori). Kancerogene stanice ih imaju u većim količinama, i prema tome, mogu biti ciljane kombinacijom željeza i artemisinina. Dosad je bilo puno eksperimenata koji dokazuju da artemisinin može efikasno ukloniti bolest u prisutnosti željeza. Razlog zašto je artemisinin toliko učinkovit i kod malarije je taj, da parazit malarije ne može živjeti u prisutnosti artemisinina – jer je pun željeza. Znanstvenici navode da ako se artemisinin koristi sam, uzrokuje 28-postotno smanjenje stanica raka grudi, ali u kombinaciji sa željezom je najdjelotvorniji.

Kao čaj, tinktura ili oblog, slatki pelin djeluje također protuupalno, antibakterijski, antigljivično, jača imunitet, pomaže kod probave, štiti jetru, liječi od parazita te pomaže kod kožnih bolesti.

Pažnja: Danas se proizvodi i polusintetički artemisinin, te onaj iz genetski modificiranog kvasca.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI