Antioksidansi čuvaju zdravlje i – mladost!

Oksidacijski stres koji stvara slobodne radikale, oštećuje mitohondrije, te narušava prirodnu ravnotežu između slobodnih radikala koje stvara i antioksidansa s druge strane. Tada nam pada imunitet i jednostavno rečeno - brže starimo

Strahovi svih vrsta najveći su generator oksidacijskog stresa“, kaže dr. sc. Ignac Kulier, naš najpriznatiji nutricionist. Oksidacijski stres koji stvara slobodne radikale oštećuje mitohondrije, te narušava prirodnu ravnotežu između slobodnih radikala koje stvara i antioksidansa s druge strane. Tada nam pada imunitet i tada, jednostavno rečeno – brže starimo. Dr. Kulier u ovom kontekstu još napominje da virusi i bakterije nisu jedini čimbenici raznih oboljenja, već da postoji čvrsta veza između generiranja slobodnih radikala, te kardiovaskularnih, reumatskih i raznih drugih bolesti.

Važno je znati i to da oksidacijski stres ili povećana količina slobodnih radikala nastaje i zbog gubitka bližnjih, operacijskog zahvata, teške bolesti, zbog fizičkog i psihičkog napora koji dugo traje. Izloženi su mu i piloti i putnici u zrakoplovima na prekooceanskim letovima, pušači… Logično je sada zaključiti, da ako uspijemo barem donekle kontrolirati stvaranje slobodnih radikala, smanjit ćemo i mogućnost nastanka raznih bolesti ili kako to lijepo kaže dr. Kulier: „Ono što su za gljivice i bakterije antibiotici, to su za slobodne radikale – antioksidansi.“

Napunite tanjur antioksidansima

Najpoznatiji antioksidans je sigurno vitamin C. Ima ga u većim količinama u limunu, grejpu, narančama, mandarinama, paprici, peršinu… u svakom slučaju, to je vitamin bez kojeg se ne može. Doza od 60 mg dnevno, koju je dugo preporučivala Svjetska zdravstvena organizacija, odavno se smatra nedovoljnom i zato nije čudno što je na tržištu sve više sintetičkih vitamina u dozama i do 1000 miligrama.

Iako nisam pristaša sintetičkih vitamina, često je ljudima koji su izloženi oksidacijskom stresu kakav je opisan na početku ovog teksta, neophodna i neka nadopuna ove vrste. Ovo posebno vrijedi za pušače i starije ljude kod kojih se već prisutan tzv. pad antioksidacijskog potencijala. No, ni sa čime, naravno, nije dobro pretjerivati, pa ni s antioksidansima, ali kad je riječ o vitaminu C, uvijek se sjetim dvostrukog nobelovca, dr. Linusa Paulinga, koji je izjavljivao da je uzimao i 2000 mg C vitamina dnevno. Doživio je 96 godina i dobio dvije Nobelove nagrade. Osobno mislim da je bio u pravu.

I s prirodnim treba – pametno

Ipak, dr. Kulier je u svom predavanju naglasio jednu bitnu stvar: „Sve je u sinergiji“. Naime, antioksidativni potencijal vitamina C višestruko se povećava u kombinaciji s vitaminom E, karotenoidima, flavonoidima, a da bi se do kraja povećao antioksidativni kapacitet, potrebni su i minerali, bakar, cink, selen. U ovom dijelu članka smatram važnim upozoriti i natjerati na razmišljanje sve one koji u raznim oblicima zeolita, zelene gline, aluminosilikata, megamina ili kako ga god zvali – vide čudotvoran lijek za sve. Ne želim reći da taj mineral nije dobar, ali ako ga uzimate u nadi da će vas očistiti od teških metala, olova kadmija, žive i sl., pripazite, jer će on na sebe vezati cink, bakar, selen, željezo i krom.

Napominjem, dobro je očistiti se od teških metala i alkalizirati, ali što ako ostanemo bez mikroelemenata od kojih ovisi naš imunitet? Moj savjet je da kad radite detoksikaciju zeolitom, obavezno koristite nešto poput preparata „Piskavica plus“. To je najbolji izvor organskog željeza, te dobar izvor bakra selena i cinka. Između ostalog, dodan mu je i ekstrakt sjemenki grožđa koji uz bioflavonoide sadrži i moćni antioksidans resveratrol, a dodan mu je i ekstrakt grejpa.

Posije zobi su također snažan antioksidans, jer sadrže puno selena i cinka. Važan sastojak tog proizvoda je i sirovi silimarin koji, osim što pomaže našoj jetri da se oslobodi od raznih toksina, bistri naš um i popravlja nam raspoloženje. Podiže i razine glutationa, našeg prirodnog unutarnjeg enzimskog čimbenika koji djeluje antioksidacijski, ali opet samo u sinergiji sa cisteinom. Cisteina ima u mladom siru, koji je uz, prije svega alfa linolensku višestruko nezasićenu masnu kiselinu, osnova poznate – „Budvigove dijete“.

U svijetlu priče o antioksidansima i činjenice da laneno ulje oksidira u roku od nekoliko dana od proizvodnje i zbog zraka u bočici u kojoj je pakirano, pa se ne može sačuvati ni u kakvom hladnjaku, preporučamo „Budvigovu dijetu s uljem Cameline sative, tzv. boljim lanom.

Uz bobičasto voće i kosa sporije sijedi

Bobičasto voće, poput borovnica, ribizla, kupina i malina, snažan je izvor antioksidanata, ali važno je znati i to da je crno grožđe u ovom smislu sigurno zdravije od bijelog. Isto vrijedi i za vino. Jedan od važnih antioksiodansa za zdravlje naših krvnih žila, moždanu cirkulaciju i dobro pamćenje je, sigurno, i folna kiselina.

Dobar izvor folne kiseline ili vitamina B9 je – orahovo ulje. Kad se sjetimo da orahovo ulje sadrži i značajne količine joda, elegične kiseline (snažan antioksidans) i melatonin, te da je jedno od rijetkih ulja koje ima u suvišku protuupalne alfa linolenske višestruko nezasićene masne kiseline, onda je jasno zašto to ulje zovemo i – „pametnim uljem“.

Stvar je u ravnoteži

Nakon svega rečenog, jasno je da je ishrana puna voća, povrća, mladog sira, hladno prešanog ulja, ribe, badema i malo crnog vina, nešto najbolje što možemo učiniti za svoje zdravlje, a riječ je naravno o tzv. mediteranskoj dijeti. Još je bolje ako uz ovu ishranu nekoliko puta dnevno izađemo u prirodu, prošetamo ili se na bilo koji način opustimo.

Najbolji antioksidansi

Iako su svi jako važni za očuvanje naše zdravlja, izdvojit ćemo i neke favorite među antioksidansima. Na prvom mjestu je glutation koji, hvala Bogu, stvara naša jetra. Dobra vijest je da njegove razine možemo povećati uzimanjem sirovog granulata silimarina. Ovaj granulat nije lijek, nego običan dodatak prehrani. Važno je naglasiti da taj pripravak, za razliku čak i od prirodnih ljekova, nije u kapsuli i za njegovu proizvodnju nisu korištena nikakva štetna otapala poput heksana, acetona, nisu mu dodavani nikakvi razrahljivači, poboljšivači okusa i pun je zdravih vlakana.

Silimarin kompleks iz granulata sikavice je važan kako bi sačuvao glutation koji je „master“ antioksidant u ljudskom tijelu, a njegov manjak u organizmu je ekstremno važan prilikom formacije bolesti. Najveća i najvažnija sinteza glutationa se odvija u jetri. Najvažnija zadaća silimarina je da čuva glutation, jer se zbog utjecaja toksina, hrane, stresa, lijekova, trauma, starenja i infekcija iscrpljuje jetra, a time i razina glutationa u organizmu. Stanje krvi uglavnom se oslanja  na zdravlju jetre, jer jetra uklanja štetne tvari iz krvi, pomaže u proizvodnji hormona, detoksificira tijelo, oslobađa glukozu u krvotok…

Na Vama je samo da ju dva puta dnevno sažvačete i tako podignete svoju razinu glutationa za čak 35 posto!

Facebook Comments

Loading...
DIJELI