Ako imate visoki krvni tlak, ovo su stvari koje nikako ne smijete raditi po ljetnim vrućinama!

Iako smo ih jedva dočekali, vrući ljetni dani ipak mogu biti kobni za neke kategorije ljudi.

Među njima su svakako oni koji se bore s hipertenzijom odnosno visokim krvnim tlakom.

U Hrvatskoj visoki krvni tlak (hipertenzija) pogađa 10 do 20 posto ljudi srednje životne dobi, a u starijim dobnim skupinama više od 65 posto, i to jednako kod muškaraca i žena.

Neliječeni povišeni krvni tlak ozbiljni je rizični čimbenik za moždani udar, srčani infarkt i oštećenje bubrega. Ako se hipertenzija uspješno kontrolira pomoću lijekova i hrane, rizik da ljetne vrućine ili putovanja ugroze zdravlje bolesnika je značajno manji.

“Prilikom putovanja potreban je oprez – svaka promjena klime i temperature može izazvati promjene krvnog tlaka što dodatno opterećuje cirkulaciju i srce.U zagušljivim gradovima ili na otocima i mjestima uz obalu gdje ljeti vladaju gotovo tropske vrućine, osobe koje boluju od povišenog krvnog tlaka moraju biti jako oprezne. To se osobito odnosi na oboljele koji u terapiji koriste i diuretike”, rekla je naša sugovornica, dr.med. Dubravka Tonković, specijalista anestezije i reanimacije.

Naglašava kako je visokotlakašima važno izbjegavati tjelesne napore u najtoplijem dijelu dana, moraju piti puno tekućine, izbjegavati masna i slana jela te ograničiti unos soli.

“Tekućina bi trebala biti umjerene temperature (mlaka), a ne ledena i treba je piti pomalo tijekom cijelog dana. Najbolje je popiti svaki sat po čašu vode. Ako ste na moru, na plaži, na terasi ili u kafiću, treba uvijek sjediti pod suncobranom ili tendom u vrijeme najveće vrućine . Važno je i to kako smo odjeveni. Na vrućini je najprikladnija odjeća od prirodnog materijala (lan ili pamuk) koja omogućuje slobodan protok zraka i isparavanje znoja, što nije slučaj sa sintetičkim tkaninama. Također je važno i pokrivalo za glavu (šeširi, kape, prozračne marame)”, priča naša sugovornica.

Povišeni krvni tlak je potrebno stalno kontrolirati prije odlaska na odmor i tijekom putovanja. Ukoliko ljetujete izvan mjesta stanovanja javite se liječniku u turističkoj ambulanti ili mjesnom liječniku gdje ćete, ako bude potrebno, kontrolirati krvni tlak. Većina oboljelih od hipertenzije sama kontrolira tlak pomoću kućnih tlakomjera, što je vrlo razumno jer je tako lakše uočiti odstupanje od normale.

Dr. Tonković nam je dala savjete i za osobe koje boluju od teških srčanih bolesti, a koje za vrijeme vrućih ljetnih mjeseci moraju biti osobito oprezne. U tu skupinu spadaju oni koji su doživjeli srčani infarkt u posljednjih 6 do 8 mjeseci te bolesnici koji boluju od kroničnog popuštanja srca (dekompenzirano ili subdekompenzirano srce), bolesnici koji pate od kardiomiopatije (bolest srčanog mišića), nestabilne angine pektoris te razvijenih teških srčanih aritmija.

“Srčanim bolesnicima općenito smetaju ekstremne temperature (izuzetno visoke ili niske) i veliki tjelesni napori te je najbolja preporuka da provedu ljeto zaštićeni od sunca i žege uz lagane šetnje, plivanje i odmaranje. Pri tome se moraju obavezno pridržavati svakodnevnih terapijskih uputa i uzimati redovito svoje lijekove. Ukoliko se ipak odlučite na put, prije odlaska obavezno obavite liječnički pregled kako biste bili sigurni da možete otići na ljetovanje bez neugodnih iznenađenja po zdravlje”, zaključila je dr. Tonković.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI