JAVIO SE TOMAŠEVIĆ: ‘Najoštrije osuđujem homofobno nasilje i napade nakon Povorke ponosa, očekujem da se odgovorni pronađu i kazne!’

Foto: Josip Regovic/PIXSELL

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević osvrnuo se na nasilne napade nakon zagrebačke povorke ponosa.

“Najoštrije osuđujem homofobno nasilje i napade nakon Povorke ponosa. Očekujem da se odgovorni što prije pronađu, odnosno kazne, te da se napadi tretiraju kao zločini iz mržnje. Zagreb jest i mora biti otvoren grad, grad u kojem ćemo se svi osjećati sigurno i ugodno, bez obzira na seksualnu orijentaciju, boju kože, vjeru, naciju ili neko drugo obilježje”, napisao je Tomašević u priopćenju.

Dodaje da će nova gradska vlast napraviti sve da tako i bude.


“Kao što smo najavljivali u našem programu, osigurat ćemo redovito i dugoročno obrazovanje za stručnjakinje i stručnjake iz područja zdravstva, socijalne skrbi, pravosuđa i obrazovanja koji su u kontaktu sa žrtvama nasilja, osigurati skloništa za žrtve te poduzeti druge mjere koje će doprinijeti otvorenosti, pozitivnoj atmosferi i prihvaćanju LGBTIQ+ osoba, kako se više nitko ne bi osjećao ugroženo zbog ovakvih napada”, piše gradonačelnik.

Tomašević je bio prvi zagrebački gradonačelnik koji je došao na Povorku ponosa, a Zagreb Pride u nedjelju je priopćio da se u subotu prvi put u deset godina dogodila provala homofobnog nasilja na dan Povorke ponosa LGBTIQ zajednice u Zagrebu.Pozivajući se na izvješće policije, kažu kako se najgori napad dogodio u subotu oko 22.30 sati na Trgu Marka Marulića gdje je više homofoba udarilo gej mladića šakom u lice te su mu iz ruke oteli pa onda i zapalili zastavu duginih boja, da bi onda za sada nepoznata ženska osoba prišla 32-godišnjakinji i 21-godišnjaku te ih oboje šakom udarila u lice.

Kažu kako je također navečer, nakon Povorke, mlada lezbijka napadnuta u Novom Zagrebu i to od strane četiri muškarca koji su uočili da ima zastavu duginih boja. Nakon što su joj istrgnuli zastavu, udarili su je, bacili na pod i onda kukavički pobjegli.

U poslijepodnevnim satima na Srednjacima dvije su lezbijke izvrijeđane i pljunute.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI