HORVAT OTKRIO ZAŠTO OBNOVA IDE SPORO: ‘Složen je proces, ovo nije problem čistog zidanja ili krpanja rupa od potresa’

Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

U Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine danas se održao radni sastanak na temu obnove zgrada oštećenih potresom.

Na sastanku su bili ministar Darko Horvat, zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Gordan Hanžek i ravnatelj Fonda za obnovu Damir Vanđelić.

Horvat je rekao da je sastanak bio jedna od njihovih redovnih koordinacija.


“Danas smo prošli probleme koji nas sprječavaju da obnova ide bržom dinamikom. Dotaknuli smo se i problema privremene pohrane stvari. Imali smo raspravu oko softvera koji nam može ubrzati ovu dinamiku. Dobili smo direktne kontakte u Zagrebu koji će promptno odgovarati na naše upite. Vjerujem da će u ovoj brzoj komunikaciji izdavanje zaključaka biti u većem broju”, rekao je ministar Horvat.

Tomašević je rekao da su imali super sastanak.“Identificirali smo sve što trebamo zajedno riješiti. Ostalo nam je oko 130 objekata koje treba pregledati, to su kompliciraniji slučajevi. Pričali smo i o dodatnim zaposlenicima Fonda. Razgovarali smo i o problemu privremene pohrane stvari za građane čiji objekti će ići u obnovu”, kazao je Tomašević.

Ministar Horvat pokušao je objasniti zašto obnova ide sporo.

“Proces je složen, dati nekome pravo, a da to pravo nema…Ovo nije problem čistog zidanja ili krpanja rupa od potresa. Svi koji tako pristupaju sa mnom nemaju što razgovarati. Ovo je proces koji ima 10 sudionika za istim stolom. Naša odgovornost je 86 milijardi kuna, od kojih je dio bespovratan novac, a velikim dijelom novac poreznih obveznika. Imati pravo dati taj novac građanima zahtjeva kvalitetan pristup, ishoditi sve dokumente, u ime građana to rade službenici Ministarstva, zbog toga je proces malo sporiji”.

Damir Vanđelić rekao je da će do kraja tjedna sve zgrade biti pregledane. “Baza oštećenih zgrada preklopit će se sa zahtjevima građana”, uvjerava Vanđelić.

Tomašević se osvrnuo i na odlaganje građevinskog otpada. Otkrio je da se razmatra nekoliko lokacija na kojima bi se ta vrsta otpada mogla odlagati. “U zadnjih godinu dana dobili smo četiri puta više građevinskog otpada”, rekao je Tomašević.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI