ZAŠTO GOVORITI O KRAJU VREMENA? ‘Kao kršćani moramo živjeti s eshatološkom napetošću: ostati budni što je Krist tražio od nas’

foto: snimka zaslona/youtube

“Svi misle da će doći kraj svijeta dok su oni živi”, kaže španjolski svećenik Jesús Silva u posljednjoj epizodi Red de Redes, ležernog katekističkog programa na YouTubeu koji vode tri svećenika: Silva, Patxi Bronchalo i Antonio Maria Domenech.

U posljednjem videu bave se temom koja je oduvijek fascinirala: apokalipsom i smakom svijeta.

“Želimo to učiniti bez katastrofiziranja ili uzbunjivanja, objektivno i uz podršku Katekizma”, upozorava Silva.

Prvo pitanje na koje svećenici odgovaraju je pitanje same premise: zašto govoriti o kraju vremena, ako je sam Isus upozorio da “ne znate ni dana ni sata?”

“Zato što nam je Isus rekao da će doći kraj vremena, i dobro je to znati i biti spreman: naša generacija će to možda morati doživjeti, ako ne prenesemo polog vjere na sljedeću generaciju”, odražava Bronchalo.Domenech pak citira Benedikta XVI. – koji je u enciklici rekao da je konačni sud znak nade, sjetite se da u svakoj Euharistiji govorimo: “Dođi, Gospodine Isuse”.

“Kao kršćani moramo živjeti s eshatološkom napetošću: ostati budni što je Krist tražio od nas. Upravo sada bi strop studija mogao pasti i svi bi umrli, i moramo biti spremni”, kaže Silva.

‘Prvi znak kraja je već dan’

“Gospodin je znao da riskiramo opuštanje”, dodaje Silva, koji je nedavno objavio knjigu “Dolazak Antikrista. Znakovi svršetka”, te naglašava da se o toj temi raspravlja i u Bibliji i u tradiciji Crkve.

Zatim, tri svećenika detaljno govore o znakovima kraja vremena.

“Prvi se znak već dogodio”  >>>više na vjera.hr

Facebook Comments

Loading...
DIJELI