USKRSNI PONEDJELJAK: Crkva se spominje dvojice učenika koji prepričavaju što ih je uzdrmalo

Uskrsni ponedjeljak dan je kad Isus Krist otkriva tajnu svog uskrsnuća učenicima. Na ovaj dan Crkva se spominje dvojice učenika koji nakon strahovite patnje Isusa kojoj je svjedočio cijeli Jeruzalem u strahu odlaze od Isusove zajednice u grad Emaus i među sobom prepričavaju ono što se dogodilo i što ih je uzdrmalo. Jer onaj za kojeg su mislili da je Kralj, koji je ozdravljao, liječio, oslobađao, njihov vođa i prijatelj,  bio je predamučen i ubijen, a još su čuli i neke priče o praznom grobu.

Oni su zbunjeni, kao da bježe i dok pričaju pridružuje im se na putu Isus Uskrsli, živ i priča s njima. Iako im srca gore, oni ga ne prepoznaju sve do trenutka kada Isus uzme kruh, izlomi ga i dade njima. U tom trenutku njima su se otvorile oči i oni vide živog Boga. Radosni vraćaju se u Jeruzalem svjedočiti da su ga vidjeli živog i to je početak kršćanstva. Tajna uskrsnog ponedjeljka je upravo u ovoj poruci Isusa – lomljenu kruha. Isus nam daje nevjerojatnu uputu, koju kasnije ponavlja sve do danas. Želite vidjeti Isusa Živog? Prepoznat ćete ga u lomljenju kruha – u Euharistiji.

Nekada su uskrsne proslave trajale tjedan dana, ali se u 19. stoljeću skratilo na jedan dan poslije Uskrsa. Uskrsni ponedjeljak je službeni praznik u gotovo svim europskim državama.

Tjedan od Uskrsa pa sve do iduće nedjelje naziva se još i ‘bijeli tjedan’ prema odjeći koju su u početcima crkve nosili novokrštenici.Uskrsno vrijeme traje još 50 dana, do blagdana Duhova i kroz cijelo to razdoblje boja crkvenog ruha je bijela ili zlatna kao boja radosti. Uskrs je jedini blagdan koji ima svoje produženo slavlje, a Uskrsni ponedjeljak zato u narodu često zovu i drugi dan Uskrsa.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI