TO JE PRAVO BIBLIJSKO ČUDO: Vode se podigle, razdvojile i pokazale gdje je živi Bog

Foto: flickr

Euharistijsko čudo u Francuskoj u vrijeme progona Euharistije

Grad Avignon na jugu Francuske, nalazi se na lijevoj obali rijeke Rhone, oko 650 km jugoistočno od Pariza. Nekoliko godina ovaj je grad bio sjedište papa Katoličke crkve. Ali ovaj grad nije poznat samo po tome, nego i zato što se u njemu dogodio nadnaravni događaj; euharistijsko čudo iz 1443. nazvano Čudo u Avignonu.

Čudo podsjeća na ono kada je Bog podjelio Crveno more da bi židovski narod mogao pobjeći iz ropstva Egipta (Izl 14,21).

Da bismo razumjeli značenje i razlog ovog euharistijskog čuda, moramo se vratiti u 1226. godinu, dakle 217 godina prije čuda.

Albigensko krivovjerje, koje je ime dobilo po gradu Albi u Francuskoj, proširilo se južnom Francuskom, odbacujući sve sakramente, osobito brak i euharistiju . Ovu je herezu Crkva osudila još u 11. stoljeću, ali tek kada su Albižani iz svojih utvrda počeli ozbiljno napadati svjetovne vlasti, vladari su ih prokazali i lišili zaštite zakona.Albižani su 1226. bili vrlo moćni, posebno u južnoj Francuskoj, gdje se nalazi Avignon.

Grad se predaje nakon tromjesečne opsade, a 4. rujna kralj Luj VIII, otac svetog Luja, vođe križarskih ratova, izvodi obred pomirenja za svetogrđa počinjena protiv Euharistije.

Odjeveni u sivu vreću, u pratnji kardinala Legata, 60 biskupa, baruna i građana grada, idu do kapelice Svetog Križa, uz rijeku Sorgue, gdje će Presveti Sakrament biti izložen dan i noć.

Biskup je odlučio da Presveti ostane trajno izloženo. Taj su običaj nastavili njegovi nasljednici, a odobrio ga je Sveti Otac. Crkvu su čuvali sivi pokornici franjevačkog reda i nakon 200 godina vječnog klanjanja dogodilo se spektakularno čudo. Više na vjera.hr

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI