TKO JE BIO SVETI FRANJO ASIŠKI? Misionar, lirik, čudotvorac i vizionar promijenio je živote mnogih

Foto: Vjera.hr

Sveti Franjo Asiški bio je radikalan u Kristu do smrti. Propovijedao je, radio reforme i osnovao red.

Vodio je bezbrižan život, sve do obraćenja, piše Vjera.hr.

Na poziv pape Inocenta III. došao je u Rim, gdje je papa 1209. potvrdio novi, franjevački red (Red manje braće). Vodstvo reda prepustio je 1220. drugima, a 1221. sastavio njegova pravila. Franjevački redovi pod njegovim pravilima mijenjali su svijet i živote milijune ljudi. Prisjetimo se da je živio i umro bez ičega samo s Kristom koji je bio apsolutno sve. Život svetog Franje je golemo čudo vjere.

Putovao je kao propovjednik u Španjolsku, Palestinu i Egipat. Njegov život protkan je brojnim legendama i fantastičnim, živopisnim detaljima (propovijed pticama, dobivanje svetih rana, stigmi na brdu Alverni, putovanje među saracenske nevjernike).

Putujući misionar, lirik, čudotvorac i vizionar unio je nove, pozitivne motive u kršćansku mistiku (stigmatizacije, evanđeoska djetinja vjera, božićne jaslice, ljubav prema životinjama). Njegova osebujna ličnost i vedra optimistička pojava unijela je neizmjerno svjetlo u srednjovjekovni mrak, a njegova sitna asketska figura postala motivom mnogih likovnih i književnih djela. Povukao se u intimni bratski krug kraj stare crkvice Porcijunkule, sve češće zapadao u zanosno-mistična raspoloženja i veselio se “sestrici smrti”. Preminuo je 3. listopada 1226. u Assisiju.“Asiški siromašak” sasvim je sigurno jedna od najsnažnijih i najautentičnijih kršćanskih osobnosti.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI