SRETAN MAJČIN DAN SVIM MAJKAMA I ONIMA KOJE ĆE TO POSTATI! Evo od kada se obilježava ovaj dan

Pixabay

Svake godine se druge nedjelje u svibnju obilježava Majčin dan.

Taj se dan, od 1914. godine slavi u čast majke i majčinstva. Sve je započela Amerikanka Ann Maria Reeves Jarvis, u gradiću Grafton u Zapadnoj Virginiji na drugu godišnjicu smrti njezine majke.

U lokalnoj crkvi podijelila je bijele karanfile drugim majkama i ženama i na taj način izrazila ljubav prema preminuloj majci koja je bila velika i životna inspiracija za žene diljem Amerike.

Posvetila se i inicijativi za osnivanje službenog državnog praznika u čast majki, pišući pisma političarima, gospodarstvenicima, svećenicima i ženskim udrugama. Već 1909. majke su u 45 država SAD-a slavile Majčin dan. Tako su majke diljem svijeta dobile svoj dan.

Prvu proslavu Majčinog dana u Hrvatskoj nagovijestio je 15. svibnja 1927. Katolički list, no gdje je i kako proslava održana nema podataka. Poznato je da je brigu o proslavi preuzela “Hrvatska katolička ženska sveza” i to tako da su svi članovi taj dan prikazali svetu misu za svoju majku, a u svim su se crkvama trebale održati propovijedi na temu majka, a i predavanja u društvima i školama. Od tada proslava postaje tradicionalna, a obilježavala se drugu nedjelju u svibnju, piše Laudato.hrSvim čitateljicama majkama te onima koje će to postati želimo sretan Majčin dan!

Facebook Comments

Loading...
DIJELI