SRETAN IMENDAN SVIMA KOJI SLAVE: Znate li da je Sveti Josip zaštitnik Lijepe Naše?

Saznajte kako je Hrvatska odabrala sv. Josipa za svog zaštitnika...

Dana 9. i 10. lipnja 1687. godine Hrvatski je Sabor izabrao svetog Josipa za nebeskog zaštitnika Hrvatskog Kraljevstva, odnosno hrvatskog naroda. U Protokolu Hrvatskog Sabora od 9. i 10. VI. 1687. godine nalazi se na latinskom jeziku ovaj tekst:

“Sveti Josip, Krista Spasitelja vjerni hranitelj, Djevice Bogorodice djevičanski zaručnik, za posebnog zaštitnika Kraljevine Hrvatske u Državnom saboru godine 1687. od redova i staleža jednoglasno je odabran.”

U svom pismu od 16. siječnja 1940. hrvatsko-slavonski metropolit i zagrebački nadbiskup, bl. kardinal Alojzije Stepinac obavještava vjernike:

“Udovoljavajući mnogim molbama katoličkih vjernika da se blagdan sv. Josipa podigne na zapovjedni blagdan za sve biskupije Kraljevine Jugoslavije, katolički biskupi Kraljevine Jugoslavije obratili su se Svetoj Stolici… Sv. Stolica je reskriptom Svete Kongregacije Koncila od 20. studenog 1939. uvažila molbu. “Naša Biskupska konferencija na svom proljetnom zasjedanju 1972. “…stala je na stanovište da je odluka Hrvatskog Sabora iz 1687. g., kojom se sv. Josip proglašuje nebeskim zaštitnikom Hrvatskog Kraljevstva, i sada na snazi, jer Sabor nije imao u viduapstraktno Hrvatsko Kraljevstvo, nego hrvatski narod, koji nadživljuje sve peripetije oko svoga suvereniteta. To je proglašenje na prijedlog zagrebačkog biskupa Martina Borkovića bilo pravovaljano sa svjetovne i crkvene strane, i kasnije nije nikada osporeno,’ piše na stranicam župe svetog Josipa.

Zaručnik Djevice Marije – čuvar Isusov i glava svete obitelji

Izabran od Boga da bude zaručnikom blažene Djevice Marije i čuvarom Isusovim, Božjim i njezinim sinom, u planu spasenja zauzima, nakon samoga Spasitelja i njegove Majke, doista vrhunsko mjesto. Po tom svom povlaštenom i uzvišenom pozivu od davnina je u Božjem narodu bio naročito štovan i voljen. Čitav je mjesec ožujak posvećen sv. Josipu kao njegov mjesec. Kao potomak Davidove loze, bio je kraljevskog roda, iz kojeg je imao izaći i Mesija. On sam bit će tome Mesiji poslije Marije najbliži. Živio je kao pravedan muž, čovjek dobra srca, brižan čuvar, skrbnik i otac najsvetije obitelji. Bio je pripadnik samo nominalna plemstva, jer je za život morao zarađivati kao obrtnik. Čovjek je vjere i poslušnosti vjeran i onda kad je poslušnost tražila od njega velike žrtve. Na poseban je način uzor kršćanskim očevima, primjer svetosti braka, čistoće, žive vjere i iskrene ljubavi, pobožnosti i poniznosti, predanosti u volju Božju i herojske jakosti u kušnjama, uzor je jednostavna čovjeka, čestita radnika koji je svojim poštenim i uzornim životom vodio svetu obitelj.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI