SOCIJALISTI VRŠE PRITISAK NA EU: Žele da svi plaćamo abortuse ženama!

Izvješće koje promiče pobačaj kao društveno prihvatljiv i rodnu ideologiju kao ultimatum, za mene je apsolutno neprihvatljivo“, rekla je Petir

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir glasovala je na ovotjednoj plenarnoj sjednici Europskog parlamenta protiv amandmanâ kojima se Europska unija poziva na financiranje pobačaja novcem poreznih obveznika, smatrajući to neprihvatljivim i ističući da to nije zadaća Europske unije. Takve mjere neće i ne mogu unaprijediti položaj žene. “Prijedlog koji dolazi iz redova socijalista, podržan ljevicom i zelenima, potkopava temeljna načela Unije poput supsidijarnosti i proporcionalnosti, jer su obiteljske politike i zdravlje u nadležnosti država članica a ne Europske unije” – pojasnila je Petir.

Europski je parlament, naime, ovoga tjedna na plenarnom zasjedanju u Strasbourgu, raspravljao o preporukama Vijeću o prioritetima EU-a za 61. sjednicu Komisije UN-a o statusu žena, a među priloženim amandmanima za glasovanje na plenarnoj sjednici, našla su se dva amandmana (SD, GUE/NGL, Zeleni) koji kritiziraju odluku američkoga Predsjednika da obustavi financiranje međunarodnih organizacija koje pružaju usluge pobačaja, te traže da Europska unija i države Članice povećaju svoja izdavanja u tom smislu i „popune rupu u financiranju“.

Američku politiku pomoći stranim zemljama, uveo je 1984. godine, predsjednik Ronald Reagan i tada se novcem poreznih obveznika SAD-a nije moglo financirati pobačaje diljem svijeta. Takvo je pak financiranje pobačaja omogućio predsjednik Obama, da bi aktualni predsjednik Trump to ponovno stavio izvan snage, ukinuvši pri tom i financiranje organizacije Planirano roditeljstvo (Planned Parenthood), koja se bavila ilegalnom prodajom organa i dijelova tijela pobačene djece.

Govoreći u istoj raspravi o statusu žena, Petir je kazala kako je potrebno uložiti veće napore za unapređenje položaja žena kako bi sve djevojčice i žene imale jednake mogućnosti – počevši od jednakoga pristupa obrazovanju, a kasnije i tržištu rada.  „Jednak rad mora biti i jednako plaćen, a prepreke ženama pri ulasku na tržište rada treba ukloniti“, rekla je Petir.

Zastupnica Petir smatra važnim poticati poduzetničke aktivnosti, no poziva i na potporu ženama poljoprivrednicama, što je često zanemareno. „Žena je bitna karika i temelj društva u svakom njegovom segmentu što je potrebno podržavati i pravno štititi kao standard, a ne kao iznimku“, naglasila je Petir.U raspravi o Izvješću o promicanju ravnopravnosti spolova u istraživanjima o mentalnom zdravlju i kliničkim istraživanjima koja je uslijedila, Petir je rekla da su žene kojima je narušeno mentalno zdravlje suočene sa stigmatizacijom te smatra da je potreban holistički pristup kako bi im se pomoglo.

Hrvatska zastupnica drži da je Izvješće daleko izvan okvira nadležnosti EU-a te da pretjerano zadire i u samu struku. „Parlament se ne bi smio koristiti kako bi se promicale pojedine ideologije suprotne vrijednostima EU-a. Izvješće koje promiče pobačaj kao društveno prihvatljiv i rodnu ideologiju kao ultimatum,  za mene je apsolutno neprihvatljivo“, rekla je odlučno Marijana Petir.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI