RUŽICA ĆAVAR ZA DNEVNO: ‘Ustavni sud pokazao je svu svoju bijedu, ovo je diskriminacija’

Luka Stanzl/PIXSELL

Moramo se nastaviti boriti, sad bar znamo s kim imamo posla, poručila je dr. Ćavar

Prije 26 godina, 1991. godine dr. Ružica Ćavar tada predsjednica Hrvatskog pokreta za život i obitelj, a danas počasna predsjednica, predala je Ustavnom sudu zahtjev za ocjenom ustavnosti Zakona o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece iz 1978. godine, s obzirom na Članak 21 Ustava Republike Hrvatske u kojem se kaže da svako ljudsko biće ima pravo na život, te tražila, u ime nerođenih da izreknu pravorijek je li taj zakon uopće na snazi u Republici Hrvatskoj, s obzirom na Deklaraciju o neovisnosti i suverenosti Republike Hrvatske od 8. listopada 1991. godine u kojoj se kaže da u Republici Hrvatskoj važe samo oni zakoni koji su doneseni u Republici Hrvatskoj.

Ustavnom sudu trebalo je nevjerojatnih 26 godina da odgovori ovako jednostavno pitanje i jednostavan zahtjev. U srijedu oni su donijeli odluku te zapečatili živote malenih! ‘”Nakon ove odluke Hrvatski sabor ne može donijeti zakon koji bi zabranjivao prekid trudnoće”, predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović te zapravo onemogućio Ustavom zajamčeno pravo na život svakom ljudskom biću u Hrvatskoj!

Za naš portal ovu tužnu odluku komentirala je i podnositeljica zahtjeva za ocjenu ustavnosti, koja je njihov odgovor čekala punih 26 godina.

-Odluka Ustavnog suda je bijedna, odvratna, strašna i prestrašna, rekla nam je dr. Ćavar osjetno uzrujana zbog odluke Ustavnog suda te pojasnila, –  Oni pravo na život ljudskog bića određuju prema starosti tog bića. Jednostavno na isti način mogu reći da je dozvoljeno ubiti dijete i do tri godine. Ako je Ustavni sud dozvolio da se ubijaju nerođena djeca do 10 tjedna a riječ je o istom ljudskom biću koje živi i nakon 10. tjedna onda je to diskriminacijska i rasistička odluka koja se odnosi na dob ljudskog bića. Ustavni sud je s ovom odlukom zaista pokazao svu svoju veliku bijedu, i što je najbolje od svega njima je bilo potrebno 27 godina da to kažu, da donesu jednu takvu jednostavnu odluku. Podsjetimo, tu je riječ o jednom zakonu iz socijalističkog vremena koji uopće nije uveden u pravni sustav demokratske republike Hrvatske. O tome zakonu nikada nije raspravljao Hrvatski sabor i nikada nije donesena nikakva odluka da taj zakon vrijedi u RH. I za to im je trebalo 27 godina u ovom nakaradnom pravnom sustavu, rekla nam je dr. Ćavar i priznala da je takvu odluku zapravo i očekivala: ‘Očekivala sam tu odluku da zbog općeg bezakonja u Republici Hrvatskoj’, kaže nam Ćavar koja unatoč odluci Ustavnog suda ne odustaje od borbe za nerođene.

– Sad moramo biti još uporniji u našoj borbi  za zaštitu ljudskog života i opće moralnih vrijednosti, i ova odluka nam samo treba biti poticaj. Sad smo bar svjesni gdje živimo i s kime imamo posla, te da uz Božju pomoć moramo dalje raditi i dalje se boriti jer – nerođeni nas trebaju, rekla je dr. ĆavarFacebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI