POLJSKI SVEĆENIK UPOZORAVA: Evo što kaže o svećeničkom pozivu, ali i molitvi laika

Foto: Pixabay/Ilustracija

O sakramentu Svetog reda pisao je vlč. Mieczysław Piotrowski u novom tekstu za posljski časopis Milujciesie. U svom tekstu napomenuo je kako čovječanstvo nije svjesno tog dara. Kazao je kako i laici sudjeluju u toj borbi.

“Sakrament svećeništva neprocjenjiv je dar za cijelo čovječanstvo, jer Isus kroz službu svećenika svoje spasiteljsko poslanje čini prisutnim u svijetu, oprašta grijehe, a u euharistiji nam daje život vječni.

Sveti dar sakramenta svećeništva Gospodin Isus stavlja u slaba i grešna ljudska srca, a njegova snaga ne dolazi od čovjeka, nego od samoga Krista. Bez svećeničke službe “ne bi bilo euharistije, poslanja i same Crkve”, napisao je papa Benedikt XVI. Svatko može imati koristi od ovog neprocjenjivog dara, koji je sakrament svećeništva.Arški župnik je u jednoj od svojih propovijedi svojim župljanima govorio o sakramentu svećeništva:

“ Da nije bilo svećeništva, ne bismo imali Gospodina sa sobom. Jer tko ga je stavio u tabernakul? Svećenik.

Tko je uzeo vaše duše u [zajednicu] Crkve kad ste se rodili? Svećenik.

A kad duša padne u smrtni grijeh, tko će je oživjeti? Tko će joj vratiti mir savjesti? Samo svećenik.

Nećete naći nikakvo dobro koje dolazi od Boga bez svećenika koji stoji iza njega.

Pokušajte se ispovjediti Gospi ili nekom od anđela. Hoće li vam moći oprostiti? Ne.

Svećeništvo je stvarno nešto jako veliko. Svećenik će se dobro razumjeti samo na nebu. Da to spoznamo na Zemlji umirali bi od ljubavi prema njima.

Svećenik, međutim, nije svećenik za sebe. Ne može sebi dati oprost. Ne može sam sebi udijeliti nikakav sakrament. Svećenik ne živi za sebe, on živi za tebe.

Poslije Boga, svećenik je najvažniji! Ostavite župu bez svećenika dvadeset godina i počet će se klanjati teletu.

Kad netko želi uništiti vjeru, najprije napadne svećenike, jer gdje nema svećenika, nema više misne žrtve, nema štovanja Boga. Svećeništvo je ljubav Srca Isusova. Kad sretnete svećenika, uvijek mislite na Isusa.”

Napadnuti od zlih sila

Gospodin Isus nam daje do znanja da će njegove svećenike mrziti i progoniti zle sile: „Ako vas svijet mrzi, znajte da je mene najprije mrzio. Da si od svijeta, svijet bi te volio kao svoje. Ali budući da niste od svijeta, jer sam vas ja izabrao od svijeta, svijet vas mrzi. Sjetite se riječi koju sam vam rekao: “Sluga nije veći od svog gospodara.” Ako su mene progonili, progonit će i vas” (Iv 15, 18-20).

Zle sile žele pod svaku cijenu uništiti Crkvu i zato s takvom mržnjom izvana i iznutra napadaju svećenike. Njihova strategija je laž koja ima izgled istine. Na primjer, mediji daju lažne informacije, glasine i klevete ili objavljuju bolne slučajeve svećenika koji su, poput Jude, izdali Isusa, implicirajući da su svi svećenici poput ovih izdajica.

U toj protucrkvenoj propagandi – kako je sv. Ivan Pavao II – izgovorena je riječ vezana “lažima, prijevarom, možda čak i mržnjom ili prezirom prema drugima”. Trebamo se oštro suprotstaviti ovoj antiklerikalnoj kampanji koja ima za cilj ateiziranje i poticanje mržnje prema Crkvi i svećenicima.

Kako? Sveti Ivan Pavao II daje nam odgovor: „Isus nam je pokazao da su molitva i post najvažnije i najučinkovitije oružje protiv sila zla (usp. Mt 4, 1-11), a svoje je učenike poučio da neki zli duhovi mogu biti protjerani na ovaj način (usp. Mk 9,29). Budimo dakle ponizni i hrabri u molitvi i postu da donesemo moć s visine, koja će srušiti zidove prijevare i laži” 
( Evangelium vitae, 100).

Molitveni pokret u obrani svećenika

Nadahnuta Svetim Ocem Benediktom XVI., vatikanska Kongregacija za kler je 2007. godine izdala posebno pismo svim biskupima u kojem čitamo:

„Namjera je sve svećenike na poseban način povjeriti Mariji, Majci Svevišnjega i Vječnog svećenika, probuđenjem u Crkvi molitvenog pokreta koji će u središte staviti euharistijsko klanjanje u trajanju od dvadeset i četiri sata, kako bi se Neprekidna molitva klanjanja uvijek uzdizala Bogu sa svih strana zemlje., zahvala, pohvala, molba i nagrada, čija će primarna svrha biti probuditi dovoljan broj svetih zvanja za svećeništvo, a ujedno duhovno pratiti sve svećenike kako bi svoju službu obavljali na najbolji mogući način.”

Odgovarajući na apel Svete Stolice i na brojne Gospine pozive, koja u svojim porukama u Međugorju neprestano poziva ljude na molitvu za svećenike te za nova svećenička i redovnička zvanja, pozivamo vas da se pridruže molitvi za svećenike. Njezina je bit svakodnevna molitva za određenog svećenika, da se po Mariji potpuno preda Isusu. Gdje se ova molitva izgovara, vide se plodovi i mnogi svećenici predaju se Majci Božjoj.

Ako se želite uključiti u ovaj važan posao molitve za svećenike, možete to učiniti ovom svakodnevnom molitvom:

Svakodnevna molitva za svećenika

„Duše Sveti, koji si u meni probudio želju da zagovaram svećenika …………………… (navedi ime svećenika) kod nogu Marije, Kraljice svećenika, ponizno Te molim za dar pobožnosti i apostola revnost za Njega. Probudite u njemu želju za potpunim predanjem Isusu po Mariji. Pogledaj, Marijo, milostivo na svećenika ………… (navedi ime svećenika), da Ti bude podložan, vjerno služi Crkvi i domovini. Kraljice svećenika, moli za nas!”

1 × Oče naš ,
1 × Zdravo Marijo ,
1 × Slava Ocu .”

Facebook Comments

Loading...
DIJELI