POČIVAO U MIRU: Stigla je tužna vijest! Preminuo Ilija Žugaj, umirovljeni svećenik Zagrebačke nadbiskupije

Foto: Damir Krajac / CROPIX

Umirovljeni svećenik Zagrebačke nadbiskupije Ilija Žugaj preminuo je u četvrtak, 30. lipnja u Zagrebu u 80. godini života i 54. godini svećeništva. Preč. Ilija Žugaj, rođen je 15. srpnja 1942. godine u mjestu Ponikvari, župa Topusko.

Nakon osnovne škole koju je pohađao u Petrinji primljen je u Dječačko sjemenište na Šalati, gdje je 1962. godine završio Nadbiskupsku klasičnu gimnaziju. Po maturi i odsluženju vojnog roka, godine 1964. upisuje Katolički bogoslovni fakultet u Zagrebu i Bogoslovno sjemenište. Za svećenika Zagrebačke nadbiskupije ga je 29. lipnja 1969. godine zaredio zagrebački nadbiskup Franjo Kuharić.

Svoje svećeničko služenje započeo je kao župni vikar u Župi sv. Petra Apostola u Zagrebu Gdje ostaje do 4. rujna 1971., kad je premješten za župnog vikara u Župu sv. Anastazije Mučenice u Samoboru gdje je službovao godinu dana. Istu službu (župnog vikara) obnašao je zatim godinu dana u Župi Uzvišenja Sv. Križa u Sisku.

Nakon toga imenovan je 1973. upraviteljem Župe Uznesenja BDM u Pokupskom gdje je proveo pet godina, a u tom razdoblju bila mu je povjerena i služba bilježnika Pokupskog dekanata. Zatim je imenovan upraviteljem Župe sv. Josipa Radnika u Zagrebu – Gajnice, gdje je služio 23 godine. Od 1987. do 1991. bio je zamjenik delegata svećenika Susedgradskog dekanata u Svećeničkom vijeću Zagrebačke nadbiskupije. Od prosinca 1994. do kolovoza 2001. godine obnašao je i službu dekana Susedgradskog (danas Kustošijskog) dekanata.

U srpnju 2001. godine imenovan je župnikom u Župi sv. Mirka u Zagrebu – Šestine u kojoj je vršio župničku službu 12 godina. U ljeto 2013. kardinal Josip Bozanić, zagrebački nadbiskup imenovao ga je prebendarom Prvostolne crkve zagrebačke te je kao prebendar vršio službu ispovjednika, propovjednika i misnika u zagrebačkoj katedrali. Vrijeme i mjesto sprovodnih obreda i svete mise zadušnice bit će objavljeni naknadno.Facebook Comments

Loading...
DIJELI