PAPA S AUDIJENCIJE POSLAO SNAŽNU PORUKU: ‘Ne zavaravajte se, samo Bog može dati potvrdu koliko vrijediš’

foto: wikimedia

Papa Franjo je na općoj audijenciji u srijedu podijelio duhovni trik za razlučivanje.

Govoreći na Trgu svetog Petra 5. listopada, papa je rekao da “i duhovni život ima svoje lozinke”.

Baš kao i na vlastitom računalu, gdje „znamo koliko je važno znati lozinku kako bismo ušli u programe u kojima su pohranjene najosobnije i najvrjednije informacije“, Papa je rekao da razlučivanje zahtijeva otključavanje „lozinki našeg srca. ”

Papa Franjo istaknuo je da je “samospoznaja” ključna za razlučivanje. Kada se odlučuje za koga se vjenčati ili je netko pozvan biti svećenik ili redovnica, Papa je rekao da je važno znati što je nečije srce najosjetljivije kako bi se zaštitili od iskušenja.

Kazao je da vrag “dobro zna te lozinke, a važno je da ih i mi znamo kako se ne bismo našli tamo gdje ne želimo biti”.

“Iskušenje ne sugerira nužno loše stvari, nego često neuredne stvari, koje se prikazuju s pretjeranom važnošću”, rekao je Papa.

“To mogu biti, primjerice, diplome, karijere, veze, sve stvari koje su same po sebi hvalevrijedne, ali prema kojima, ako nismo slobodni, riskiramo imati nerealna očekivanja, poput potvrde vlastite vrijednosti. … Iz tog nesporazuma često proizlaze najveće patnje, jer ništa od toga ne može biti jamstvo našeg dostojanstva”, rekao je.

Papa Franjo preporučio je praksu “ispita savjesti” kako bismo naučili i uočili “čemu pridajemo najveću važnost” u svakodnevnim izborima.

Iznad svega, rekao je da je ključno razumjeti što doista “zasićuje srce”.

Jer samo nam Gospodin može dati potvrdu koliko vrijedimo. To nam govori svaki dan s križa: umro je za nas, da nam pokaže koliko smo dragocjeni u njegovim očima. Nema te prepreke ili neuspjeha koji bi spriječili njegov nježan zagrljaj”, rekao je.

Papa Franjo primijetio je da su “temeljne duhovne sumnje i krize zvanja” često nedostatak samospoznaje.  >>>više na vjera.hr

Facebook Comments

Loading...
DIJELI