PAPA PRIMIO POTRESNO PISMO IZ ALEPPA: ‘Kad se sve iscrpi, jedina djelotvorna oružja su ljubav, istina i molitva’

Free great picture

Župnik sv. Franje u Aleppu je napisao da su kroz čitavi ovaj rat nastojali naći i dalje traže načine kako biti poslanici praštanja

Rimokatolička župa sv. Franje u sirijskom gradu Aleppu poslala je pismo papi Franji uoči Svjetskog dana mira, tražeći od Svetog Oca apostolski blagoslov za mnogu djecu koja znaju samo za rat. Pismo je poslano 28. prosinca, a potpisao ga je župnik, o. Ibrahim Alsabagh. U pismu opisuje patnje djece te nastojanja oko mira. Podsjetimo kako su ranije ovoga mjeseca sirijske vladine snage nakon trotjedne ofenzive ponovno osvojile Alepp koji je bio pod kontrolom pobunjeničkih snaga, izvještava Radio Vatikan.

O. Alsabagh je napisao kako su djeca ta koja najviše trpe zbog trenutačnoga građanskog rata. „Neka od njih ne poznaju nikakav drugi život osim rata. Druga su se rodila pod bombardiranjima. Djeca trpe zbog velikog psihološkog pritiska, pothranjenosti, nedostatka vode i struje, neodgovarajuće zdravstvene njege, a uz to im je hladno te su gladna. Rijetko se – stoji nadalje u pismo – pojavi osmijeh na njihovim licima. Patnja se vidi u njihovim prestrašenim očima. Već godinama žive u nevolji. Djeca se bude uz zvuk eksplozija, bombi i raketa za koje nikad ne znaš gdje će pasti. I uvijek je to na štetu civila.”

Potom je o. Alsabagh zahvalio papi Franji što je u svom pismu za Svjetski dan mira, koji se slavi 1. siječnja svake godine, odaslao poruku mira i nenasilja. Župnik sv. Franje u Aleppu je napisao da su kroz čitavi ovaj rat nastojali naći i dalje traže načine kako biti poslanici praštanja. „Isus – nastavio je – nas uči ovom stavu svojim primjerom: oprostio je svojim ubojicama.”

Rimokatolička župa sv. Franje u Alepu svake prve nedjelje u mjesecu slavi misu za mir i završetak rata. O. Alsabagh je napisao da su ove mise prilika da se mole za one koji napadaju i ubijaju. Pismo Svetom Ocu zaključuje sljedećim riječima: „Kada se iscrpe sva moguća sredstva, uvjereni u Božju ljubav i moć, koristimo jedina djelotvorna oružja koja imamo: ljubav, istinu i molitvu.”

Facebook CommentsLoading...
DIJELI