PAPA IVAN PAVAO II POSLAO JAKU PORUKU HRVATIMA: ‘Slijedite stope ovog čovjeka, katoličkog laika’

Foto: Wikimedia Commons

Blaženi Ivan Merz, Hrvat je laik je koji je osvojio papu Ivana Pavla II. ali u na stotine tisuća hrvatskih ljudi. Papa Ivan Pavao II  nazvao ga je riječima: Istaknuti laik u svjedočenju Evanđelja’ u zagrebačkoj katedrali  10. rujna 1994. godine, prvoga dana svoga pohoda Hrvatskoj, a proglasio ga blaženim 22. lipnja 2003. u Banjoj Luci. ‘Nastojite slijediti stope tog velikog katoličkog laika – rekao je Papa Ivan Pavao II. Hrvatima 1980. godine. Dragi moji Hrvati, vi kao što je Ivan Merz, tražite Isusa preko liturgije da ga možete bolje upoznati’ – savjetuje 1981. godine.

Dragi moji Hrvati, vi se nadahnjujete idejama velikog apostola hrvatske mladeži, profesora Ivana Merza. On je veoma ljubio Crkvu i Kristova namjesnika, evo vam primjera!’ – poruka Hrvatima 1982.

‘Poput vašeg Merza trebate biti vjerni Svetoj Crkvi i Svetom ocu Papi. Kao dr. Merz, koji je nadahnuo mnoge duše, tako i vi svratite pozornost na euharistijski život. On je svaki dan primao svetu pričest, često se ispovijedao i imao je posebnu ljubav prema Majci Božjoj’ – Papa Ivan papavo II. Hrvatima 1983. godine.

Tajna svetosti Ivana Merza: Molitva, svakodnevna Euharistija, rad

Ivan Merz, lao laik, živeći u svojoj laičkoj profesiji, pokazao je kako se u svijetu može živjeti potpuno posvećen Bogu i životu po Evanđelju.
Ivan Merz rođen je 16. prosinca. 1896. u Banjoj Luci u Bosni, koja je tada bila u sastavu Austrougarske monarhije. 1914. god. završava gimnaziju s maturom u rodnom gradu. Nakon tek započetog studija u Beču, pozvan je u vojsku. Prvi svjetski rat je već u tijeku i mladi je Ivan poslan na bojište na talijanski front. Za vrijeme rata doživljava potpuno obraćenje Bogu, a nakon rata nastavlja studij književnosti u Beču i završava ga u Parizu. Dolazi u Zagreb 1922. gdje postaje profesor na Nadbiskupskoj gimnaziji. Doktorirao je na Zagrebačkom sveučilištu. Sve svoje slobodno vrijeme posvećuje odgoju katoličke mladeži u katoličkim organizacijama. Promiče u Hrvatskoj ideje papinske Katoličke Akcije i zalaže se za liturgijsku obnovu. Duboko vjeran Crkvi širi ljubav prema papinstvu i crkvenom učenju kojega provodi u životu. Kao laik potpuno se posvećuje Kristu i polaže zavjet vječne čistoće. Život ispunja intenzivnom molitvom, svakodnevnom euharistijom i svjesnim nastojanjem oko kršćanske savršenosti. Umire na glasu svetosti 10. svibnja 1928. Nakon smrti primjer njegova svetog života postao je “program života i rada” cijelom jednom naraštaju hrvatske katoličke mladeži. Svojim podrijetlom, obrazovanjem, kulturom i svetačkom pojavom bl. Ivan Merz nadilazi granice svoje domovine.Program za ovo vrijeme

Posebna Božja poruka koja nam preko bl. Ivana Merza dolazi jest činjenica da je kao vjernik laik u svome životu ostvario ideal evanđeoske svetosti života. Merz nije bio ni svećenik, niti redovnik, niti je kao laik radio u crkvenim strukturama. Vršio je laičko zanimanje, bio je srednjoškolski profesor francuskog i njemačkog jezika na gimnaziji i tim si je radom zasluživao svoj svagdanji kruh. Nešto slično kao sv. Pavao koji je u određenom razdoblju svoga života pravio šatore, što mu je bio zanat, samo da ne bude kršćanskoj zajednici na teret i da bude uvjerljivije njegovo propovijedanje Isusa Krista.
U svojoj enciklici na početku trećeg tisućljeća Novo millenio ineunte Papa Ivan Pavao II. daje katoličkim vjernicima program u sedam točaka za novo tisućljeće po kojem treba živjeti i kojega treba ostvarivati. Prva točka toga programa jest upravo ostvarivanje svetosti o kojoj Papa među ostalim veli:
“Ovaj ideal savršenosti ne smije se pogrešno shvatiti kao da bi uključivao neku vrstu izvanrednog života koji mogu živjeti samo neki ‘velikani’ svetosti. Putovi svetosti su mnogostruki i prikladni pozivu svakoga čovjeka. Zahvaljujem Gospodinu koji mi je dao da tijekom ovih godina proglasim blaženima i svetima tolike kršćane, a među njima mnoge laike koji su se posvetili u najredovitijim životnim okolnostima. Vrijeme je da se svima na uvjerljiv način ponovno ponudi to ‘visoko mjerilo’ redovitog kršćanskog života.!

Malim koracima, s Božjom milošću

U životu Ivana Merza upravo se to ostvarivalo. Kroz svoje redovite dužnosti on se posvećivao, uzdizao se prema Bogu, prema svetosti.
No treba naglasiti i ovo: Ivanu Merzu ta svetost nije bila dana od početka, od djetinjstva. On ju je osvajao iz dana u dan. Vođen milošću Božjom postupno se do nje uzdizao i to kroz osobni trud, nastojanje, kroz borbu sa svojim slabostima, kroz trpljenja Prvog svjetskog rata, koristeći sva duhovna i asketska sredstva što ih Crkva preporuča onima koji ozbiljno teže k ostvarenju svetosti. Posebno su dojmljive njegove odluke-pravila za moralno usavršavanje i postizanje svetosti koje je činio još od Pariza. Vjeran dokraja s njima je pošao i u smrt ponijevši ih u svome latinsko-francuskom misalu kad je polazio u bolnicu na operaciju nakon koje je umro.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI