Papa Franjo: SIGURNO JE DA ĆEMO USKRSNUTI jer Isus je uskrsnuo – to je naša nada!

screenshot

Kršćanska nada drukčija od uobičajenog shvaćanja nade, rekao je papa Franjo

Nosite nadu spasenja kao kacigu (1 Sol 5,8), svjesni da je objekt naše nade siguran budući da je Gospodin naš Isus Krist uskrsnuo – poručio je papa Franjo na današnjoj općoj audijenciji u dvorani Pavla VI. Sveti je Otac nastavio niz kateheza o kršćanskoj nadi, a kao polazišnu točku uzeo je najstariji novozavjetni tekst – Prvu poslanicu sv. Pavla Apostola Solunjanima. U toj poslanici sv. Pavao ohrabruje mladu kršćansku zajednicu – koja s radošću slavi Isusovo uskrsnuće – da vjeruje kako vazmeno otajstvo ima konkretni učinak i za vjernike. Papa je naglasio kako sumnje koje je imala solunska zajednica pogađaju i nas:

„Ovo pismo je pravovremeno“, istaknuo je Sveti Otac. „Svaki put kada se suočavamo s vlastitom smrću ili smrću voljene osobe, osjećamo da je naša vjera stavljena na kušnju. Sve naše sumnje i naša krhkost izlaze na vidjelo te se pitamo: ‘Postoji li doista život poslije smrti?’ Ovo mi je pitanje također prije nekoliko dana postavila jedna žena za vrijeme audijencije: ‘Hoću li se susresti sa svojom obitelji?’“

Potpuno je razumljivo bojati se smrti – nastavio je papa Franjo – nitko nije imun na nju. No, Papa je upozorio prisutne kako je kršćanska nada drukčija od uobičajenog shvaćanja nade. U svakodnevnom životu nadu obično poimamo kao nešto što želimo, a što se može, ali i ne mora ostvariti. Primjerice, nadamo se da će sutra biti dobro vrijeme, a moglo bi biti grozno. To ne odgovara kršćanskom shvaćanju nade. Kršćanska nada je „nada u spasenje“; to je nada koju nosimo na glavi kao „kacigu“ i koja je usmjerena prema nečemu što se – u nama – već ispunilo. Radi se o tome da naučimo živjeti u tom iščekivanju. Sveti je Otac ujedno ponudio konkretan primjer kako ostvariti to:

„Kada žena shvati da je trudna, svaki dan uči živjeti u iščekivanju da će vidjeti pogled djeteta koje dolazi … I mi moramo živjeti i učiti iz tih ljudskih iščekivanjâ te živjeti u iščekivanju gledanja, pronalaženja Gospodina. To nije lako ostvariti, ali se može naučiti: živjeti u iščekivanju“, kazao je papa Franjo.

Međutim, ovaj stav iščekivanja pretpostavlja ponizno srce – naglasio je Papa. Onaj koji je ispunjen samim sobom i svojim zemaljskim dobrima, ne može vjerovati nikomu drugom osim samom sebi. Sveti je Otac rekao da ga je u Pavlovoj poslanici posebno dirnula sigurnost s kojom Pavao najavljuje buduće puno zajedništvo s Gospodinom: „I tako ćemo uvijek biti s Gospodinom“ (1 Sol 4,17). „To je lijepa stvar“, nastavio je Papa, „sve će minuti, ali nakon smrti ćemo zauvijek biti s Gospodinom. To je sigurnost nade; i to ista ona sigurnost koju je izrazio Job kad je rekao: „Ja znadem dobro: moj Izbavitelj živi […] Njega ja ću kao svojega gledati“ (Job 19,25.27). I tako ćemo uvijek biti s Gospodinom – kazao je na kraju papa Franjo.Radio Vatikan

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI