OTKRIVENI DETALJI O PROSLAVI VELIKE GOSPE U SINJU: ‘Gospu ne smije nitko dodirivati, jer je ona sva u srebru, i na metalu virus dulje ostaje i može se izazvati zlo’

Miranda Cikotic/PIXSELL

Vijest da niti ove godine u Sinju na blagdan Velike Gospe neće biti tradicionalne procesije, pogodila gradonačelnika Miru Bulja koji je ovakvu odluku franjevaca nazvao neprihvatljivom.

“Za mene kao gradonačelnika nije dobra vijest da neće biti procesije na Veliku Gospu u Sinju i žao mi je zbog toga,” rekao je Bulj koji ističe da ne vidi razloge da se ne održi tradicionalna procesija u Sinju na blagdan Velike Gospe, dodavši da se u Međugorju, u Bosni i Hercegovini, vjernici okupljaju bez problema.

O tome kako su sinjski fratri i ove godine donijeli odluku da neće biti procesije kroz Sinj i kako će izgledati ovogodišnja proslava Velike Gospe rekao je gvardijan sinjskog samostana fra Ante Čovo za Večernji list.


“Reakcije dolaze s pogrešne strane jer vjernici koji su u devetnici i koji se pripravljaju za proslavu Velike Gospe nisu burno reagirali. Žao im je, ali razumiju situaciju. Sve to dolazi sa strane koja nema veze s pripravom i devetnicom, tako da se ne zamaram tim reakcijama”, rekao je fra Čovo.

Na pitanje kako su donijeli tu odluku i ove godine budući da su mjere ipak znatno popustile, rekao je kako je razgovarao sa stožerom u Zagrebu i onim u županiji.“Problem je u broju od 1000 ljudi. Za sve ostalo treba se tražiti dopuštenje. I drugi veliki problem je nemogućnost kontroliranja. Kad je to u crkvi, onda se može kontrolirati na crkvenim vratima, ali u gradu Sinju to se ne može. Sljedeći razlog je ogromna masa svijeta, koja dolazi sa svih strana. Posebnost procesije je da svatko želi dotaknuti Gospu, a epidemiolozi su mi izričito rekli da Gospu ne smije nitko dodirivati, jer je ona sva u srebru, i na metalu virus dulje ostaje i može se izazvati zlo. Glavni razlog je razboritost.

Što je pametnije napraviti. Pokazati tu javnu manifestaciju, koja je jako lijepa, pa dobiti zarazu i smrt ili pokušati na ovaj način unutar samostanskog prostora organizirati proslavu Velike Gospe”, pita se fra Čovo.

Dodao je kako će uoči Velike Gospe, 14. kolovoza, u pet sati iznijeti sliku čudotvorne Gospe Sinjske na dvorište i postaviti je na određeno mjesto, gdje će ostati cijeli dan.

“Dakle, bit će dostupna ljudima. Bit će oko nje čuvari i neće je moći dotaknuti, ali će im biti bliža. U 22 sata vratit ćemo je u crkvu, a na sam blagdan iznijet ćemo je u tri ujutro i ostat će do 23 sata navečer. Ona će biti mnogo bliža nego što je sada na oltaru”, kaže fra Čovo.

Vezano za misna slavlja, fra Ante Čovo rekao je kako su ona umnožena.

“Imamo mogućnost da tisuću ljudi bude prisutno i da se pridržavamo mjera: 500 sjedećih mjesta u dvorištu, 200 u crkvi, još nešto u klaustru i još nešto svijeta može stajati. Mogli bismo primiti do tisuću ljudi, bez nekih stiskanja i nabijanja. Zato smo i stavili učestale svete mise. Počinjemo 14. kolovoza u šest ujutro i mise su do 21 sat. Trinaest misa kroz taj dan. Središnja misa je u 18 sati, predvodit će je mons. Jure Bogdan, vojni ordinarij u RH, a u 21 sat završit ćemo misom bdjenja, na samu Veliku Gospu, prva misa je u tri sata, pa su mise do 11 sati, koju će predstaviti mons. Marin Barišić, naš nadbiskup i metropolit.

Onda počinjemo u 14 sati. U 18 sati je sveta misa koju predstavi naš provincijal fra Marko Mrše. I blagdan Velike Gospe zaključit ćemo s misom zahvalnicom u 21 sat, kada ćemo sliku čudotvorne Gospe Sinjske vratiti u svetište”, objasnio je fra Ante Čovo kako će izgledati proslava Velike Gospe ove godine u Sinju.

Poslao je i poruku iz Sinja.

“Mi smo ovogodišnju proslavu Velike Gospe stavili pod moto ‘Gospe, izmoli nam mir i pouzdanje’. Jer dosta je nemira i nepouzdanja i mislim da smo s time pogodili bit onoga što molimo tijekom ovih desetak dana. Ljude upozoravam na to i molim da sačuvaju svoj mir i svoje dostojanstvo, da imaju pouzdanja u sebe, u Boga, u institucije, kako bismo sve ovo lakše prebrodili”, zaključio je.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI