‘OBNOVITE POSVETU BEZGREŠNOM SRCU MARIJINU!’ Papa Franjo poziva katolike diljem svijeta na važan čin 25. ožujka

Foto: Wikimedia Commons

Papa Franjo pozvao je katolike da svake godine 25. ožujka obnove čin posvete Bezgrešnom Srcu Marijinu. Na svetkovinu Blagovijesti u subotu se obilježava godina dana otkako je papa Franjo molitvom za mir u svijetu posvetio Rusiju i Ukrajinu Blaženoj Djevici Mariji u bazilici svetog Petra.

Na kraju opće audijencije 22. ožujka Papa je podsjetio na svoj povijesni čin posvete i pozvao župne zajednice i molitvene skupine da svake godine obnavljaju marijansku posvetu.

“U subotu će biti svetkovina Navještenja Gospodinova, a naše misli se vraćaju na 25. ožujka prošle godine kada smo u zajedništvu sa svim biskupima svijeta posvetili Crkvu i čovječanstvo, posebno Rusiju i Ukrajinu, Bezgrešnom Srcu Isusovu. Marije”, rekao je papa Franjo pa dodao:“Nemojmo se umoriti povjeravajući stvar mira Kraljici mira”.

“Stoga želim pozvati sve vjernike i zajednice, a posebno molitvene skupine, da svakog 25. ožujka obnove čin posvete Gospi, kako bi nas ona, Majka, sve čuvala u jedinstvu i miru”, poručio je. Papa Franjo također je pozvao ljude da ne zaborave moliti za “mučeničku Ukrajinu, koja toliko pati”.

Prošle je godine papa Franjo zamolio sve biskupe svijeta da mu se pridruže u posveti Rusije i Ukrajine Bezgrešnom Srcu Marijinu, mjesec dana nakon ruske sveobuhvatne invazije na Ukrajinu, a čin posvete istovremeno je pročitao i kardinal Konrad Krajewski, papinski misnik, u Svetištu Gospe Fatimske u Portugalu.U Moskvi su katolici slušali i molili uz izravni prijenos papinog posvećenja iz Katedrale Bezgrješnog začeća. Naime, Djevica Marija je posebno tražila da Rusija bude posvećena njezinu Bezgrješnom Srcu tijekom ukazanja u Fatimi 1917. godine.

Vatikanski Dikasterij za bogoštovlje definira posvetu Mariji kao otvoreno priznanje “jedinstvene uloge Marije u otajstvu Krista i Crkve, univerzalne i uzorne važnosti njezina svjedočenja Evanđelja, povjerenja u njezin zagovor, i o djelotvornosti njezina pokroviteljstva.”

Nekoliko je papa u prošlosti posvetilo Crkvu i svijet Mariji, a Papa Pio XII posvetio je cijeli svijet Bezgrješnom Srcu Marijinu 31. listopada 1942. godine.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI