Molitve na misi: Pogledajte što znači moliti za grijehe propusta

Pixabay

Vjernici na misi mole: “… sagriješio sam mišlju, riječju, djelom i propustom…”. Međutim, rijetki se zadržavaju na ovoj posljednjoj riječi. Što znači ta riječ “propustiti” i iznad svega, koji su grijesi propusta? Katekizam Katoličke Crkve naglašava da je grijeh uvreda protiv Boga, „pogreška u pravoj ljubavi, prema Bogu i prema bližnjemu” ( KKC 1849 ). Grijesi mogu biti laki i teški, a mogu biti počinjeni i propustom, odnosno nečinjenjem.

Rječnik definira riječ propust kao “Suzdržati se ili zanemariti razmotriti, spomenuti ili učiniti”. Moguće je suzdržati se od činjenja zla, ali obrnuto, nažalost je moguće i suzdržati se od činjenja dobra.

Isus podsjeća: „Bio sam gladan i niste mi dali jesti; Bio sam žedan i niste me napojili; stranac bijah i niste me primili; gol bijah i niste me obukli; Bio sam bolestan i u tamnici i niste me pohodili” ( Mt 25,42-43 ).

Pozivaju na promišljanje

Ove riječi pozivaju svakoga na promišljanje o vlastitim propustima i potiču na milosrđe prema bližnjima. Kršćani se ne smiju samo držati Deset zapovijedi i nastojati ne činiti loša djela: da bi postali sveci, moraju također misliti na druge i činiti dobra djela.

Isus je apostolima dao ove znakove koji ukazuju na kraj svijeta: ‘Tada će vas predati na muke’Nazovite usamljenu i izoliranu stariju osobu koja treba razgovor, družite se s osobom u teškoćama koju treba saslušati, primite u svoje društvo one koji svi odbacuju, slušajte one koje nitko ne želi slušati, pomozimo susjedu koji je u problemima…

Gospodin očekuje od svojih istinskih učenika da se ujedine s onima koji pate, da se otrgnu od svoje udobnosti i sebičnosti, od svoje lijenosti i ravnodušnosti, te da pokažu samilost i milosrđe. Ne samo da očekuje, nego zapovijeda, jer u suprotnom Isus je jasan, kazna za propust je pakao, piše Vjera.hr. 

Pokajati grijeh

To je grijeh kojeg treba pokajati, ispovijedati i ispraviti, nadoknaditi. “Tada će reći onima na lijevoj strani: “Idite od mene, prokleti, u oganj vječni, što je pripravljen đavlu i anđelima njegovim!” (Mt 25, 41)

“Bio sam gladan, i nijeste mi dali jesti, žedan, i nijeste mi dali piti. Bio sam stranac, i nijeste me primili na konak, go, i nijeste me zaodjeli. Bio sam bolestan i u tamnici, i nijeste me pohodili.

Tada će ga upitati i oni: “Gospodine, kada smo te vidjeli gladna ili žedna ili stranca ili gola ili bolesna ili u tamnici, i nijesmo te poslužili? Ali će im on odgovoriti: “Zaista, kažem vam: “Što nijeste učinili jednomu od ovih najmanjih, to nijeste učinili ni meni.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI