MOLITVA I RAD SVETOG JERONIMA: ‘Oprosti mi Bože, jer sam Dalmatinac’

Foto: Screenshot

Sveti Jeronim, zaštitnik, crkveni otac, naučitelj, pisac i jezikoslova, rodio se u Stridonu oko 347. godinu na granici rimskih provincija Dalmacije i Panonije.

Studirao je retoriku, filozofiju, teologiju i lingvistiku u Rimu, Trieru, Akvileji, Antiohiji i Carigradu te je bio tajnik pape Damaza I. u Rimu.

Svećenik od 378./379. godine, a od 386. je upravljao samostanom u Betlehemu u kojem je proveo svoje posljednje 34 godine života i napisao svoja najvažnija djela.


Prema legendi ljubimac mu je bio lav kojem je iz šape izvadio trn. Preveo je starozavjetne knjige s hebrejskog, a novozavjetne s grčkog na latinski jezik.

Njegov prijevod Svetog pisma na latinski poznatiji kao Vulgata, a njegovo književno-povijesno djelo “O slavnim muževima”, koje abecedno popisuje 135 crkvenih pisaca od početaka kršćanstva, ubraja se među prve biografije i bibliografije.Pripisivao mu se i izum glagoljice, a zaštitnik je uglednih i zaslužnih hrvatskih ustanova i udruga te se pretpostavlja da je zaslužan za pisanje molitve “Oprosti mi, Gospodine, jer sam Dalmatinac!” (lat. “Parce mihi, Domine, quia Dalmata sum”)

Sveti Jeronim preminuo je 30. rujna 420. u Betlehemu. Kao zaštitnika štuju ga arheolozi, arhivisti, bibličari, knjižničari, knjižnice, školska djeca, studenti i prevoditelji a posvećena su mu mnoga naselja, župe i crkve diljem svijeta i hrvatskih krajeva.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI