MARIJA JE SVEĆENIKA SPASILA OD POTRESA: Zgrada se srušila na njega, nije mu bilo ništa

Foto: Aleteia

Otac Albert Cator svaki dan provodi sate sjedeći u dvorištu, a misli su mu se neprestano okrenute događajima iz predvečerja uoči Velike Gospe 2021. godine kad je potres 7,1 po Richteru zatresao Haiti.

Svećenik, koji je slabovidan, bio je u kupaonici na prvom katu kada je čuo zaglušujuću buku i osjetio kako se cijela zgrada trese.

“Tri kata su se srušila”, kaže on, i “nasilno kretanje kupaonice odjednom me dezorijentiralo. Bez ovog kretanja nametnutog snagom potresa, imao bih poteškoća s preživljavanjem jer sam bio zarobljen pod masom betona, ali čudom, ispred otvora za zrak”, rekao je otac Cator koji objašnjava. “Tada sam shvatio da se ništa ne događa slučajno.”


Što se tiče spasilaca, s obzirom na rizike, mogli su ga iskopati samo golim rukama dok su ih redoviti naknadni potresi tjerali na povlačenje. “Ali kad su stigli do mene, svi potresi su čudesno prestali”, rekao je. “To je bila Marijina ruka”, zaključio je.

Hrpa kamenja i prvi kat zgrade koji je zemlja doslovno progutala svjedoče o nasilju ovog potresa.No, već 2008. godine otac Cator je čudom preživio još jednu prirodnu katastrofu: poplavu. Taman kad se bojao da će ga voda usmrtiti i odnijeti, barijera je iznenada popustila i ispraznila kuću od vode i to u trenutku dok se voda napunila gotovo iznad njegove glave.

Dvije godine kasnije bio je u Port-au-Princeu tijekom razornog potresa u siječnju 2010. u kojem je poginulo 250 tisuća ljudi. Imao je već tada problema s hodanjem, a otac Cator uopće, ni danas ne može objasniti “kako se u trenutku potresa našao izvan crkve” kada je trebao služiti misu. On sam nije izašao, nego je kako svjedoči, čudom odnesen.

U međuvremenu, unatoč smanjenoj pokretljivosti i oslabljenom vidu, zahvaljuje Mariji, od srca i vjeruje da je upravo ona posrednica ovih milosti. Sjedeći kraj njega, njegov se nadređeni nada sve većem broju čuda za procvat vjere u Crkvi.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI