Jeste li znali da Biblija sadrži erotske tekstove?

screenshot/novizivot.net

– Poljubi me poljupcem usta svojih, ljubav je tvoja slađa od vina.

– Lijepi su obrazi tvoji među naušnicama, vrat tvoj pod ogrlicama.

– Gle kako si lijep, dragi moj, gle kako si mio. Zelenilo je postelja naša.

– Uveo me u odaje vina i pokrio zastavom ljubavi.

– Njegova mi je lijeva ruka pod glavom, a desnom me grli.Ne, ne radi se o kakvom ljubiću ili erotskoj poeziji, već o stihovima iz ‘Pjesme nad pjesmama’, jedne od 73 biblijske knjige! Neki kad ovo čuju, iznenade se, kažu: ‘Pa, zar Biblija nije knjiga o velikanima poput Mojsija i Ilije, beskrajnim židovskim ratovima i u konačnici, Isusu Kristu i počecima Crkve?’ Biblija je sve to, ali i još puno toga što ostaje neotkriveno ne samo nakon nasumičnog čitanja pojedinih poglavlja već i nakon sustavnog proučavnja, od korica do korica. Neki biblijski tekstovi su doista ‘teži’ pa mogu zakriti ‘lakše’, što ne znači da su jedni od drugih više ili manje važni za čovjekov život; ovozemaljsku sreću i u konačnici vječno spasenje.

A da su seks i erotika važni za oboje potvrđuje i Crkva kroz brojne dokumente. Tako npr. blaženi papa Ivan Pavao II. u Apostolskoj poslanici Familiaris consortio kaže: ‘Bračna ljubav uključuje cjelinu u koju ulaze sve sastojnice osobe – zov tijela i nagona, snaga osjećaja i strasti, težnja duha i volje; ona smjera duboko osobnom jedinstvu, koje, nadilazeći sjedinjenje u jednom tijelu, vodi do punog jedinstva srca i duše. Ta ljubav traži nerazrješivost i vjernost u uzajamnom neopozivom darivanju, te se otvara plodnosti.’

Iako nije živio u braku, blaženi papa imao je duboki uvid u to što sve čini bračnu ljubav, sasvim sigurno puno dublji od mnogih koji površno žive ovu stvarnost. Ovaj kratki tekst zaista govori puno toga:

– Potvrđuje ‘Pjesmu nad pjesmama’ kao pred Bogom legitiman stav o ljudskoj seksualnosti – to je nešto dobro, za bračne partnere korisno i sveto.

– Tjelesna ljubav bračnih partnera vodi prema duhovnom jedinstvu.

– To jedinstvo je nerazrješivo.

– Podrazumijeva neopozivo uzajamno darivanje.

– Otvara se plodnosti.

Brojni kršćanski parovi svjedoče kako uživaju u cjelokupnoj bračnoj ljubavi uključujući i seks i ne pada im na pamet tražiti nekog drugog partnera. S druge strane, hedonisti se teško ili nikako ne mogu smiriti uz jednu osobu, uvijek im nešto nedostaje, brzo sve ostavljaju i idu dalje. Sad dolazimo do pitanja osobnog spasenja.

David Pierce, kršćanski vjerovjesnik i glazbenik koji je djelovao u nekim od najopskurnijih mjesta na svijetu, za vrijeme koncerta bi znao izvesti jedan trik. S obzirom na to da s kršćanskom porukom ide među neobraćene ljude, nastoji govoriti njihovim ‘jezikom’. Tako ponekad krikne, naizgled ničim izazvan: ‘Seks!’ Na što gomila uglavnom odvrati: ‘Jeah.’ Nastavlja: ‘Seksajte se što više!’ Opet: ‘Jeah!’ ‘Seksajte se što je moguće više!’ Gomila već šizi, a on iskoristi priliku pa trijumfalno odapne središnju poruku: After marriage!’ i nastavi s koncertom.

Pitanje seksa i erotike je i pitanje osobnog spasenja. Sv. Pavao je rekao: ‘Tijelo nije za bludnost, nego za Gospodina i Gospodin za tijelo.’ (1. Kor 6,13). U Poslanici Galaćanima 5,19-21 govori o tome da tko bludno griješi neće ući u Kraljevstvo Božje. Ako neće ući u Nebo, zasigurno će otići u pakao. I tako, oni koji vrše Božje zapovijedi imaju blagoslovljen život na Zemlji i još vječnost u Nebu a oni koji ne vrše, imaju svu silu nezadovoljstava na Zemlji i još vječnu propast. Dakle, da kriknem: ‘After marriage!’

Bog nije protiv čovjeka i njegove sreće. Stoga, ako ste u braku, uživajte život sa svojim partnerom (Vidi: prop 9,9), seksajte se ‘što više’, što možda ne znači i ‘što više puta dnevno’ već jednostavno, u kontinuitetu, dok vas smrt (ili neka druga okolnost) ne rastavi’, i zahvaljujte za ovaj predivan Božji dar. Niste li u braku, Davidov savjet ‘seksajte se što više’ ne odnosi se na vas. Bog vas poziva na čistoću, uzdržljivost i budnost da prepoznate pravu osobu kojoj se, kako je rekao Ivan Pavao II. možete predati u nerazrješivosti i vjernosti do kraja života, jer prevrijedni ste da bi vašu čistoću dali nekome tko to ne zna cijeniti.

Na kraju nešto i za one koji su posrnuli, uletjeli u kakvu glupu vezu iz koje su izašli ranjeni, pokradeni, prazni… U trendu je tzv. ‘druga nevinost’. Nije, doduše, kao prva jer nešto veliko i sveto je izgubljeno. Ali Isus je došao spasiti cijelog čovjeka, i duh, i dušu, i tijelo. Nakon pokajanja i Ispovijedi započinje novi život. Staro je nestalo, novo nastaje. Uz disciplinu i žrtvu pa do oltara. Oltara? Nije li oltar simbol Isusove žrtve? Ne znači li to da je i brak žrtva? Svakako. To razumiju oni koji to žele razumjeti. Da, brak je žrtva a seks i erotika tek odmorišta duša i tijela, do neke sljedeće žrtve. Tako je to Bog zamislio, tako to treba shvatiti.

Da mogu, sada bih poput Davida Piercea koji usred koncerta baca hrpe Biblija u publiku i ja vama koju dobacio. Mogu samo ‘dobaciti’: Čitajte Bibliju, nabavite je ako nemate, čitajte Božju riječ, ta, ne govori li ona i o tako važnoj stvari kao što je seks? Za lakšu orijentaciju, Pjesma nad pjesmama nalazi se negdje u sredini pa od tamo možete krenuti prema početku i(li) prema kraju, do drugih važnih dijelova. Uživajte.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI