Biskup Uzinić čestitao izabranom predsjedniku Milanoviću, te citirao misao pape Franje iz pisma Admirabile signum

Screenshot

Na blagdan Bogojavljenja ili Sveta tri kralja 6. siječnja u dupke punoj crkvici Domino u Dubrovniku misno slavlje predvodio je dubrovački biskup Mate Uzinić uz koncelebraciju rektora crkve don Slavka Grubišića. Pjevanje božićnih pjesama predvodio je tamburaški orkestar s Krešimirom Magdićem, a okupljeni vjernici su se pridružili pjevajući, uz ostalo, i sve strofe božićne pjesme “U sve vrijeme godišta”.

”Pokušajmo zaboraviti naše stare sebične putove koji su u središte stavljali uvijek nas i naše interese kako bismo mogli konačno kretati njegovim putovima, putovima istine, ljubavi, mira”, kazao je biskup Uzinić.

Potom je biskup kazao kako našoj Zemlji, Crkvi, domovini i svakom pojedincu želi da krenu tim novim Isusovim putem istine, ljubavi i mira te je u tom kontekstu čestitao i novom predsjedniku Republike Hrvatske Zoranu Milanoviću.

“To želim i za ovu našu Zemlju. Želim joj da se prestane kretati ovim sebičnim putovima koji je iskorištavaju, koji iskorištavaju druge, kako bi doista svijet, zemlja, čovječanstvo konačno mogli krenuti putem Boga koji je u djetetu postao čovjek, da nam pokaže na koji način možemo biti novi ljudi, novi muškarci i žene.

To želim i za našu Crkvu, Crkvu kojoj pripadamo, koja traži putove obnove, traži načine na koji doista može nastaviti biti – a to joj je poslanje – ona koja pokazuje svjetlo, pokazuje na Isusa Krista, koja ga navješćuje riječima i svjedoči životom kršćana kojeg svi živimo na svojim razinama.Želim to isto i za našu domovinu. Koristim priliku dok govorim o ovom novom putu za našu domovinu, čestitati našem novom predsjedniku, koji je između ostalog u svom pobjedničkom govoru rekao i ovo: ‘ Ja od danas radim posao i živim posao drukčije od ovoga do sada’. Rekao je da želi krenuti novim putem. Želim doista njemu da ustraje na tom novom putu. Uz tu želju naravno želim da i cijela naša domovina krene novim putem, putem koji će biti put koji nam je pokazao Isus Krist, a to je put mira, ljubavi, zajedništva, služenja, put koji ne stavlja u središte sebe i svoj interes nego se stavlja na raspolaganje i služenje drugima. Naravno da i svakom od nas pojedinačno želim da krenemo tim putem”, kazao je dubrovački biskup te primijetio kako bi bilo iluzorno misliti da je to lako.

Na kraju je biskup Uzinić citirao misao pape Franje iz pisma Admirabile signum: “Mudraci nas uče da katkad da bi se prispjelo Kristu treba prijeći jako dug put”, te zaključio: “Put je dug, ali važno je ne odustati. Sa željom da ne odustanemo, da mi koji smo pronašli svjetlo svijeta u betlehemskom djetetu budemo svjedoci tog svjetla, da budemo njegov odsjaj, svima nazdravljam blagdan Sveta tri kralja i želim da na taj način i mi kraljujemo”, prenosi ika.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI