ZORAN MAMIĆ NA ROČIŠTU U BiH: Može li se Hrvatska nadati izručenju? Obrana smatra da nema osnove za to, odvjetnik otkrio detalje!

Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Zoran Mamić je s odvjetnikom Zdravkom Rajićem stigao na Sud BiH u Sarajevu gdje se održalo ročište na kojem će se odlučivati o njegovom izručenju Hrvatskoj.

Zdravko Rajić, odvjetnik Zorana Mamića, po izlasku s ročišta rekao je da se ročište održalo po dvije molbe iz Hrvatske.

“Prva se odnosi na kazneni postupak pred Županijskim sudom u Osijeku, odnosno Vrhovnim sudom u RH. Prvi dio postupka se odnosi na ukinuti dio presude Vrhovnog suda, gdje se zahtjeva ponavljanje postupka Zoranu Mamiću. Istaknuli su činjenicu da se radi o kaznenom djelu koje se dogodilo prije 12. studenog 2012. godine kada je na snagu stupio ugovor o izručenju. Obrana smatra da nema osnove za izručenje. U odnosu na drugi predmet, također je stav obrane da nema osnova za izručenja. U članku 13. stavku 2 jasno se navodi da osuđena osoba može birati gdje će služiti kaznu zatvora ako ima državljanstvo druge države”, rekao je odvjetnik Rajić i dodao da nema osnove da se Zoran Mamić izruči RH.

Naglasio je i da u međunarodnom pravu vrijedi načelo reciprociteta, to je kategorija međunarodnog prava, jasno kaže da država može odbiti izručenje ako nema faktičkog reciprociteta.

Dodaje, odluku suda očekuju za dvadesetak, možda mjesec dana.



 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI