ZNATE LI ŠTO JE CRNI LED? Pripazite se ove sakrivene opasnosti na cesti

Pixabay/Ilustracija

Jeste li čuli za crni led i znate li što je to? U četvrtak je klimatološki počela zima, temperature su sve niže, a crni led je jedna od skrivenih opasnosti na cesti.

Ta je pojava jedva vidljiva golim okom, a može izazvati nesreće zbog gubitka kontrole nad vozilom. Crni led, naravno, nije crne boje, nego je tanki prozirni film smrznute vode koja se stvara na površini.

Treba istaknuti kako se ne pojavljuje samo na prometnici, nego i na nogostupima pa je opasnost i za pješake, objavila je Revija HAK.

Vozači ga ponekad teško uočavaju jer vjeruju da je asfalt u dobrom stanju pa se stvara lažni osjećaj sigurnosti.

Crni led obično nastaje kada temperature padnu ispod nule te u zoru ili sumrak, doba dana kada ima najviše promjena temperature. Ovaj fenomen se javlja kada sunčeve zrake ne padaju na cestu ili tamo gdje je asfalt još uvijek hladan.



Ceste s drvećem koje prekriva dio ceste, ceste s malo prometa, ulazi i izlazi iz tunela ili mostovi najčešća su mjesta na kojima se stvara crni led.

Stoga iz HAK-a upozoravaju vozače da pripaze kada voze zimi i održavaju razmak jer će to povećati mogućnost reakcije i korekcije bilo kakve pogreške.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI