ZNATE LI KAKVA JE POVIJEST STUDENTSKOG CENTRA U ZAGREBU? ‘Učenici malo znaju o tome što se događalo u glavnom gradu u doba NDH’

Foto: Documenta

Danas je u Zagrebu organizirana šetnja gradskim lokacijama povezanima s ustaškim režimom i stradanjima uoči 80. obljetnice početka Drugog svjetskog rata u Hrvatskoj.

“Tema antifašističkog otpora nije dovoljno zastupljena u školama iako se teme ustaša i partizana česte u političkom i društvenom životu”, ustvrdila je Tena Banjeglav, jedna od autorica vodiča “Zagreb u ratu, otporu, stvaralaštvu i pamćenju”.

Tranzitni logori u Zagrebu

Dodaje kako učenici malo znaju o tome što se događalo u Zagrebu u doba NDH, a za većinu od 50 gradskih lokacija povezanih s ustaškim režimom nisu ni čuli.

Stoga bi vodič trebao pomoći da više nauče o lokacijama današnjeg Studentskog centra (SC) u Savskoj i gimnazije u Križanićevoj gdje su bili tranzitni logori, rekla je Banjeglav u izjavi novinarima.

Na lokaciji SC-a bio je prvi tranzitni logor u Zagrebu kroz koji je prošlo oko 2500 Židova, brojni Srbi i komunisti, dalje transportirani u logor kod Koprivnice, u Gospiću, Jadovno i logore na Pagu, a kasnije i u Jasenovac, istaknula je. S obzirom da se od ustaških logora u školama, kako kaže, spominje jedino Jasenovac, cilj vodiča je popraviti to znanje.Mjesto stradanja, otpora i stvaranja

U šetnji je zbog epidemioloških razloga sudjelovalo 25 osoba – nastavnika, studenata, pripadnika diplomatskog zbora, sveučilišnih profesora, a pridružio im se i saborski zastupnik Vili Matula.

Od Studentskog centra do Trga žrtava fašizma, u sat i pol, oni su obišli značajne lokacije povezane s okupacijom i ustaškim režimom.

Tijekom okupljanja “šetača” voditeljica Documente Vesna Teršelič istaknula je da je cilj upoznati javnosti sa Zagrebom kao mjestom stradanja, otpora i stvaranja, a 80. godišnjicu početka Drugog svjetskog rata vidi kao priliku da se grad istraži putem vodiča “Zagreb u ratu, otporu, stvaralaštvu i pamćenju”.

Iduću spomen-šetnju najavila je za 10. travnja, na dan kada je proglašena NDH, te treću 8. svibnja na dan oslobođenja Zagreba te pozvala građane da se predbilježe.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI