ŽIVJELI! TKO JE PROSLAVIO ŠAMPANJCEM UHIĆENJE GOTOVINE? Prije 14 godina generalu su stavili lisice na ruke

Screenshot

Na današnji dan prije točno 14 godina glavna haška tužiteljica Carla del Ponte u Beogradu je objavila kako su uspjeli na Kanarskim otocima uhititi generala Antu Gotovinu.

Zbog uhićenja u Španjolskoj 7. prosinca 2005.  sjednica Vlade je kasnila, a tadašnji premijer Ivo Sanader rekao je da će Ante Gotovina taj dan biti prebačen s Tenerifa u Madrid, te nakon toga biti izručen Haagu.

Uhićenje proslavili šampanjcem

Scena uhićenja Gotovine dok je večerao u restoranu luksuznog hotela obišla je svijet i svima je još dobro poznata. Glavna osoba operacije uhićenja Gotovine bio je tadašnji šef HDZ-a Tomislav Karamarko, koji je u to vrijeme imao izrazito dobre odnose s predsjednikom RH, Stipom Mesićem, a s kojim je uspješno odrađenu akciju uhićenja proslavio šampanjcem.

“Locirati, otkriti, uhititi i transferirati u Haag”, bile su riječi Vladimira Šeksa kada je govorio o uhićenju Gotovine. Šeks danas tvrdi da je zapovijed o uhićenju izdao Ivo Sanader (česta pojava kod Sanaderovih suradnika), a da je on samo zapravo citirao što su se dogovorili na sjednici VONSA-a.



Na Haaškom je sudu suđenje Anti Gotovini, Mladenu Markaču i Ivanu Čermaku počelo 11. ožujka 2008. godine. Na svojim prvim pojavljivanjima pred Haaškim sudom izjavili su da se ne osjećaju krivima. Sud je nepravomoćnom odlukom u prvostupanjskom procesu 15. travnja 2011. krivim proglasio Antu Gotovinu kao sudionika udruženog zločinačkog pothvata. Optužen je tako za djela progona, deportacije, pljačke, razaranja, ubojstva, nečovječna djela i okrutno postupanje, a oslobođen je odgovornosti za prisilno premještanje, te osuđen na 24 godine zatvora.

Gotovina je 16. studenoga 2012. drugostupanjskom (pravomoćnom) presudom oslobođen optužbi i pušten na slobodu.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI