ZIMA POKAZUJE ZUBE: Hladni val koji dolazi će sniziti temperature zraka do -20 stupnjeva!

Miranda Cikotic/PIXSELL/Patrik Macek/PIXSELL

Prolazne oborine očekuju se na prijelazu sa srijede na četvrtak, te ponovno izglednije početkom sljedećeg tjedna. U unutrašnjosti će uglavnom biti u obliku snijega, a malo snijega nošenog jakom burom može pasti i duž obale i otoka, napominje DHMZ.

Narednih nekoliko dana Lijepu Našu će zahvatiti i iznimno hladni val koji će do vikenda sniziti temperature zraka do -20 stupnjeva, pri čemu će jak, olujni i orkanski vjetar znatno pojačati osjećaj hladnoće, ali i doprinijeti smrzavanju mokrih i vodenih površina, priopćeno je iz Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ).

Iz DHMZ-a pored veoma niskih temperatura upozoravaju i na olujnu i orkansku buru čija će srednja brzina biti od 45-95 km na sat, s najjačim udarima 110-185 km na sat

Crveno upozorenje koje je izdao Meteoalarm odnosi se na Istru, Kvarner i Kvarnerske otoke te Velebit i sjevernu Dalmaciju koja stupa na snagu večeras u ponoć. Inače, crveno upozorenje znači kako je vrijeme izuzetno opasno. Iznimno intenzivan meteorološki događaj je prognoziran. Velika šteta i nezgode su moguće na velikom području i to u većini slučajeva s opasnošću po život.

ewretrztuizoiuzrterw

Niske temperature i smrzavanja



Idućih se dana zbog pritjecanja hladne zračne mase polarnog porijekla u Hrvatskoj očekuje razdoblje iznimne zimske hladnoće koja će biti praćena mjestimičnim snijegom, na Jadranu i neverama, a osobito u Dalmaciji i orkanskom burom, kaže se.

Za priobalje, a osobito za Dalmaciju gdje se očekuje produljeno razdoblje iznimne hladnoće s maksimalnim temperaturama ispod ništice, pri čemu će jak, olujni i orkanski vjetar znatno pojačati osjećaj hladnoće, ali i doprinijeti smrzavanju mokrih i vodenih površina, posebno se mora naglasiti upozorenje.

Temperature će se tijekom noći u unutrašnjosti spuštati do -15 °C, lokalno i do -20 °C, a dnevne vrijednosti mogu biti osjetno ispod -5 °C, praćene jakim sjevernim vjetrom. Sve do subote potrajat će vjetrovito vrijeme, a tada se očekuje postupno smirivanje vjetra, kaže se i napominje da će uvjeti za poledicu i smrzavanje biti vrlo izraženi.

Prolazne oborine očekuju se na prijelazu sa srijede na četvrtak, te ponovno izglednije početkom sljedećeg tjedna. U unutrašnjosti će uglavnom biti u obliku snijega, a malo snijega nošenog jakom burom može pasti i duž obale i otoka, napominje DHMZ.

I u petak i u subotu predviđa se maksimum intenziteta hladnog vala, a u prvoj polovini idućeg tjedna očekuje se postupno ublažavanje zimskih uvjeta, zaključuje DHMZ.

DUZS spreman

DUZS je preko svojih područnih ureda kontaktirao čelnike žurnih službi koji su potvrdili da su spremni na eventualno pogoršanje vremenskih uvjeta na svom području.

Svi područni uredi za zaštitu i spašavanje, temeljem naputka Državne uprave za zaštitu i spašavanje o provedbi mjera za nepovoljne vremenske uvjete, u kontaktu su s predstavnicima lokalne i područne samouprave te žurnih službi. Čelnicima je skrenuta pozornost na praćenje vremenske prognoze i razvoja situacije na svom području te da po potrebi aktiviraju Stožer odnosno Zapovjedništvo civilne zaštite ili ga stave u pripravnost, a putem lokalnih medija, ako bude potrebe upute građanstvo da se opskrbe lijekovima, prehrambenim proizvodima i dječjom opremom. Za kontakte oko eventualnih potreba od 0 do 24 na raspolaganju su Županijski centri 112.

Situacija na terenu se kontinuirano prati, a sve žurne službe su, u slučaju potrebe, spremne za promptno reagiranje i pružanje pomoći ugroženom stanovništvu.

U sklopu priprema za zimske vremenske uvjete, svi područni uredi za zaštitu i spašavanje su krajem prošle godine održali zajedničke sastanke županijskih Stožera civilne zaštite sa svim nadležnim žurnim službama te institucijama i poduzećima koja upravljaju vodnom, cestovnom i energetskom infrastrukturom, stalnim operativnim snagama sustava civilne zaštite, kao i predstavnicima jedinica lokalne samouprave. Uz predstavljanje trenutnih mogućnosti, izražena je spremnost za reagiranje i otklanjanje posljedica u slučaju nepovoljnih izvanrednih vremenskih uvjeta.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI