ŽGOMBA O TURISTIČKOJ SEZONI: ‘Zadesilo nas je jedno neugodno iznenađenje, ali je pozitivan Dubrovnik koji je napokon počeo upravljati svojim turizmom’

Screenshot/N1

Predsjednik Udruženja Hrvatskih putničkih agencija Boris Žgomba za N1 je govorio o ovogodišnjoj turističkoj sezoni za koju je je odmah rekao da, promatrajući po statističkim podacima o broju dolazaka i noćenja ipak nećemo dosegnuti rekordnu 2019. godinu.

No, on smatra da nam to i nije bio krajnji cilj te se stoga ne moramo opterećivati.

“Međutim, sigurno je da će promet biti iznad 2019., no uvijek je pitanje što će na kraju pokazati bilanca”, rekao je Žgomba.

Dodao je kako je problem u rastu troškova zbog rasta cijena energenata.

“Teško se mi možemo uspoređivati s Grčkom i Turskom. Mi smo u ovom trenutku autodestinacija, dok su oni aviodestinacija. Često se i govori da smo preskupi. Na cijene utječu ponuda i potražnja, a ne vjerujem da se radi o novim gostima, već o onima koji se privikavaju na novi turizam. Imaju oni u svojim zemljama slični rast cijena”, istaknuo je.



Govoreći o tijeku turističke sezone, naveo je kako nam se dogodilo jedno negativno iznenađenje, a to je pad trenda dolazaka talijanskih gostiju.

S druge strane, ipak ističe kako je pozitivno to što je Dubrovnik “napokon počeo upravljati svojim turizmom”.

“Danas imamo velik priljev turista na aerodromima. Dubrovnik je sjajan primjer toga da moramo početi upravljati svojim destinacijama. Vrijeme stihijskog turizma je iza nas. Pandemija nas je ipak naučila neke stvari”, zaključio je Žgomba.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI