ŽESTOKI SUKOB POLICIJE I GRAĐANA Snage sigurnosti koriste suzavac, ima dojava o pucnjavi. Ubijen je policajac

Stanovnici Bejruta, njih oko 5000, skupilo se na trgu u središtu grada kako bi iskazali nezadovoljstvo zbog vladinog upravljanja krizom uslijed eksplozije amonij nitrata koja je dio grada sravnila sa zemljom. U nesreći je, prema posljednjim brojkama, poginulo 158 osoba. Procjenjuje se da je šteta od eksplozije oko 15 milijardi dolara.

Libanonski policajac poginuo je u subotu u sukobima s prosvjednicima u središtu Bejruta, rekao je glasnogovornik policije.

U prosvjedima protiv vladajućeg političkog establišmenta do sada je ozlijeđeno više od 100 ljudi, a deseci su završili u bolnici.

Policija je potvrdila da je bilo i pucnjave, ali nije jasno tko je pucao.

Deseci prosvjednika ušli su u zgradu ministarstva vanjskih poslova gdje su spalili portret predsjednika Michela Aouna, kojeg mnogi smatraju predstavnikom političke klase koja vlada zemljom desetljećima i koju smatraju odgovornom za duboku političku i gospodarsku krizu.



Libanonska policija ispalila je suzavac na prosvjednike koji su se u subotu pokušali probiti do parlamenta tijekom prosvjeda zbog vladinog upravljanja ovotjednom krizom nakon eksplozije koja je razorila Bejrut.

Oko 5 tisuća ljudi okupilo se na Trgu mučenika u središtu grada, a neki su bacali kamenje. Policija je ispalila suzavac kad je dio prosvjednika pokušao probiti barijeru koja je blokirala put do parlamenta.

Prosvjednici su uzvikivali slogane poput “narod želi pad režima” i nosili natpise poput “odlazite, svi ste ubojice“.

“Želimo dostojanstvenu budućnost, ne želimo da krv žrtava eksplozije bude uzaludna”, rekla je Rose Sirour, jedna od prosvjednica.

U eksploziji koja se u utorak dogodila u bejrutskoj luci poginulo je 158 ljudi, nove su brojke koje je u subotu objavilo ministarstvo zdravstva. Dodalo je da je 6000 ozlijeđenih, a 21 osoba i dalje se smatra nestalom.

Vlada je obećala da će oni koji su krivi za tu tragediju odgovarati.

Dio stanovnika uništenih domova optužuje vladu, koju smatraju korumpiranom, da ih je ponovno razočarala. Nezadovoljstvo zbog sve dublje ekonomske krize vladalo je Libanonom i prije ovotjedne katastrofe.

“Ne vjerujemo vladi”, kazala je studentica Celin Dibo dok je brisala krv sa zida svoje uništene zgrade.

“Želim da Ujedinjeni narodi preuzmu Libanon“.

Neki su istaknuli da ih ne iznenađuje da je njihove uništene četvrti posjetio francuski predsjednik Emmanuel Macron, dok to nije učinio libanonski politički vrh.

Macron je u Bejrutu bio u četvrtak. Bijesnim stanovnicima obećao je da će Francuska pomoći u obnovi grada i da on neće pasti u „korumpirane ruke“. Francuski čelnik će u nedjelju biti domaćin donatorske videokonferencije.

U istrazi uhićeno 20 ljudi

Libanonski politički vrh objavio je da je u bejrutskoj luci bilo pohranjeno 2750 tona eksplozivnog amonijevog nitrata, spoja koji se koristi u proizvodnji gnojiva i eksploziva. Amonijev nitrat je tamo bio šest godina, bez poštivanja sigurnosnih mjera.

Libanonski predsjednik Michel Aoun u petak je rekao da će se istragom pokazati je li eksploziju uzrokovala bomba ili kakav drugi vanjski faktor, kao i je li nesreća uzrokovana nemarom ili nesrećom. Zasad je uhićeno dvadeset ljudi, objavio je.

Dužnosnici procjenjuju kako je šteta od eksplozije oko 15 milijardi dolara, što je brojka koju Libanon, koji ne može vraćati ni postojeće dugove, ne može platiti. U eksploziji je uništena i glavno libanonsko skladište pšenice.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI