ŽESTOKI OBRAČUN PREDSJEDNIKA I MINISTRA OBRANE: Pale teške riječi s obje strane, a sukobu se ne nazire kraj

Foto: MORH/ F. Klen

Dok s jedne strane ponovno bukti pandemija koronavirusa, s druge strane traje neprekidan “rat” između ministra obrane Marija Banožića i hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića. Sve je krenulo s polemikom oko umirovljenja brigadira Elvisa Burčula. No, nakon toga padale su teške riječi s obje strane pa sada Banožić poziva na predsjednikov opoziv nazivajući ga psihijatrijskim slučajem, dok s druge strane Milanović propitkuje njegove kvalifikacije zahtijevajući otvoreno ministrovu smjenu, piše portal Dnevno.

Poznato je da Milanović u svaki duel voli uvući i premijera Andreja Plenkovića pa to nije izostalo ni ovoga puta. No, okomio se i na ministra vanjskih poslova Gordana Grlića Radmana dajući naslutiti da se u pozadini ovog rata krije sukob oko izbora veleposlanika. Otvoreno je Milanović pred predstavnicima medija Grlića Radmana prozvao tvrdeći da mu je u UN-u za jednoga kandidata za veleposlanika prigovorio da je Srbin. Te je riječi Grlić Radman predsjedniku navodno izgovorio u prisustvu njegova savjetnika Orsata Miljenića na Općoj skupštini UN-a.

“Na to sam mu rekao da ću ga preseliti u drugi red, inače taj čovjek uopće nije Srbin, što je potpuno nebitno”, rekao je Milanović.

Time je slučajno, ili ne na Grlića Radmana prebacio uteg velikog skandala. Jer ako je doista vladajućima kriterij za diplomatsku poziciju to da je netko Srbin, onda govorimo o nečemu što bi moglo prerasti u skandal ozbiljnih razmjera, posebice kada se zna da HDZ trenutno vlada državom u koaliciji sa SDSS-om Milorada Pupovca koji je posebno osjetljiv na takva etiketiranja, i koji takav istup zasigurno neće tolerirati.

Kako je Milanović HDZ-ovce uvukao u probleme, tako je i Banožić predsjednika uvukao u probleme tvrdeći da je zloupotrebljavao helikopter Ministarstva obrane i vojne brodove.



“On će sada držati slovo, kada je podizao helikoptere i brodove i odlazio tko zna gdje, stavljao oznake tajnosti samo zato da se ne zna kamo je on putovao”, oštro je komentirao ministar Banožić aludirajući po svemu sudeći na ono Milanovićevo famozno putovanje u Albaniju u ljeto prošle godine.

U to doba iz Milanovićeva Ureda prvotno su tvrdili da je predsjednik u Albaniji boravio privatno, na osobni poziv ondašnjeg premijera Edija Rame, međutim, nakon što je radi tog putovanja prijavljen Povjerenstvu za sukob interesa posjet je iz privatnog preinačen u službeni, a iz Milanovićeva ureda objašnjavali su da je on u posjetu Albaniji bio službeno u sklopu obnašanja predsjedničke dužnosti. Ne treba zaboraviti da se Milanovića s albanskim premijerom povezivalo i nakon što se povukao iz politike u vrijeme kada se bavio poduzetništvom.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI