ŽESTOKE EKSPLOZIJE U UKRAJINSKOJ PRIJESTOLNICI! Raketni napadi ruskih snaga diljem Ukrajine, u Kijevu nema struje, a pala je i mobilna mreža

Foto: Guliver/Kremlin/Mykhaylo Palinchak/ Pfc. Riley Anfinson/Us Marines/Ilustracija

Niz eksplozija čuo se u ponedjeljak ujutro u glavnom gradu Ukrajine, rekli su Reutersovi očevici u gradu, dok su regionalne vlasti u sjevernoj, istočnoj i središnjoj Ukrajini također izvijestile o raketnim napadima.

Rusija je posljednjih tjedana pojačala raketne napade na Ukrajinu nakon što je okrivila Kijev za eksploziju koja je oštetila Krimski most.

Iznad Kijeva se mogao vidjeti dim nakon više od 10 eksplozija, rekli su očevici. U dijelovima grada nestalo je struje i pala je mreža mobilne telefonije.

Ihor Terehov, gradonačelnik Harkiva, rekao je da su grad pogodile dvije rakete koje su gađale “objekt ključne infrastrukture”. Eksplozije su zabilježene i u gradovima Zaporižija i Čerkasi.

“Ruski gubitnici nastavljaju ratovati protiv civilnih objekata”, napisao je Andrij Jermak, predstojnik ureda predsjednika Volodimira Zelenskog, u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

Institut za proučavanje rata (ISW) objavio je novu analizu rata u Ukrajini u kojoj su pojasnili kako bi moglo izgledati ratovanje sljedećih nekoliko mjeseci.

“Ruski predsjednik Vladimir Putin najvjerojatnije pokušati nastaviti s konvencionalnim vojnim operacijama u Ukrajini kako bi zadržao trenutačno okupirane teritorije, osvojio nove terene i postavio uvjete za kolaps zapadne potpore Ukrajini za koju vjerojatno očekuje da će se dogoditi ove zime”, navodi ISW.

ISW tvrdi da Putin još nije odustao od ideje da svoje maksimalističke ciljeve u Ukrajini postigne konvencionalnim vojnim sredstvima, te da je malo vjerojatno da će ruski lider upotrijebiti nuklearno oružje, osim u slučaju iznenadnog kolapsa ruske vojske koji bi dopustio ukrajinskim snagama da nekontrolirano napreduju diljem ratišta.

“Takva situacija je moguća, ali malo vjerojatna, a i malo je vjerojatno da će Putin započeti izravan vojni sukob s NATO savezom”, piše Institut.

Međutim, ISW napominje da je vrlo izgledno da će ruski predsjednik nastaviti isticati mogućnost upotrebe nuklearnog oružja i napada na NATO, a sve kako bi slomio volju Zapada da pomaže Ukrajini.

Ova prognoza počiva na dvije procjene. Prvo, da Putin postavlja uvjete za nastavak izravnog ubacivanja loše pripremljenih ruskih trupa u borbe u Ukrajini u doglednoj budućnosti, umjesto da pauzira operacije za ponovno uspostavljanje učinkovitih vojnih snaga.

Drugo, da se Putinova teorija pobjede oslanja na korištenje oštre zime da se slomi volja Europe.

ISW je objasnio i kako će zimski uvjeti utjecati na ratovnaje u Ukrajini. Navode da je zima obično najbolja sezona za mehanizirano ratovanje u Ukrajini.

Ukrajinska zemlja jedna je od najplodnijih na zemlji dijelom i zbog guste mreže rijeka i potoka koji je navodnjavaju. Ta mreža također razbija zemlju i može spriječiti mehanizirano napredovanje, ali kad se tlo jako smrzne, većina potoka i neke rijeke također se zalede, što uvelike olakšava napredovanje i mehanizirano ratovanje.

Proljeće je sezona noćne more za borbe u Ukrajini, jer topljenje leda i snijega uzrokuje da rijeka i potoci nabujaju, a polja postanu jako blatnjava, zbog čega je mehanizirano ratovanje u proljetnoj blatnoj sezoni iznimno je teško.

Ruska djelomična mobilizacija rezervista koja je upravo završena snažno sugerira da se Putin namjerava nastaviti boriti do 2023. umjesto da pokušava osigurati prekid vatre na neki način.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI