ZEMLJE U KOJIMA ZA KRŠITELJE SAMOIZOLACIJE NEMA MILOSTI: Gdje je u Hrvatskoj najviše neposlušnika?

Foto: Cropix

Dok se Hrvatska bori s pandemijom koronavirusa pokušavajući koliko je to moguće pod kontrolom držati broj oboljelih, sve je više onih koji ignoriraju i ne poštuju mjere samoizolacije, radi čega u probleme dovode policijske službenike, ali i vlastitu okolinu.

Formalno, svi ulovljeni prekršitelji samoizolacije biti će kažnjeni s minimalno osam tisuća kuna kazne. Ako prekršaj ponove kazne sež do 120 tisuća kuna. Ovih je dana ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u više navrata ponovio kako se neće libiti kažnjavanja budući da je javno zdravsto prioritet Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Kako saznajemo iz izvora bliskih stožeru, najveći broj prekršitelja samoizolacijskih mjera bilježi se u Istri, a potom i u koprivničko-križevačkom kraju. Dio javnosti pita se međutim jesu li kazne za prekršitelje samoizolacije male, te bi li se takvi koji ugrožavaju zdravlje nacije ipak trebali više i konkretnije kažnjavati. U Austriji se primjerice kazne za one koji ne poštuju ograničenje kretanja na javnom mjestu kreću i do 2180 eura, za one koji se unatoč jasnim mjerama okupljaju na javnim mjestima kazne iznose do 3600 eura, dok se primjerice oni koji u Španjolskoj ne poštuju mjere mogu kazniti i kaznama od do 600 tisuća eura, ovisno o tome koliko je ponašanje prekršitelja ozbiljno ugrozilo javno zdravstvo.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI