ŽELITE LI ŽIVJETI NA MARSU? NASA nudi posebnu priliku za one koji žele na Crveni planet

Ilustracija

Milijarderi Jeff Bezos i Richard Barson odnedavno nude let u svemir, a pojavila se i prilika da da iskusite i život u svemiru, odnosno planetu Marsu.

Američka svemirska agencija NASA objavila je kako traži volontere koji će boraviti u staništu sa simuliranim uvjetima koji vladaju na Marsu.

Stanište se nalazi u Svemirskom centru Johnson u Houstonu.

Eksperiment će trajati godinu dana, a prijave se primaju u periodu od šest tjedana, dok simulacija počinje na jesen 2022. godine.

NASA je na Crvenu planetu poslala nekoliko rovera, a sada je fokusirana i na program Artemis koji ima za cilj poslati muškarca i ženu na Mjesec do 2024. godine, kao i posadu na Mars do 2030. godine.



Pripreme za misije na Mjesec su u punom zamahu, ali ne zaostaju ni pripreme za putovanje na Mars.

Kako bi se ustanovio utjecaj misije na astronaute, NASA je pomoću 3D printera počela praviti “marsovsko stanište” u Svemirskom centru Johnson te planira obaviti simulirani eksperiment pod nazivom Crew Health and Performance Exploration Analog (CHAPEA).

NASA trenutno prima prijave volontera koji žele sudjelovati u simuliranoj misiji, a bit će odabrane četiri osobe.

Oni će živjeti u modulu koji će funkcionirati kao zatvoreno stanište pod nazivom Mars Dune Alpha koje će se sastojati od četiri privatne sobe za posadu, radnih stanica, ambulante, prostorije za dnevni boravak, stanica za uzgoj hrane i slično.

Dio simulacija će biti različiti izazovi poput zatajenja opreme, problemi s komunikacijom i neki faktori okruženja. Bit će obavljane i simulacije svemirskih šetnji korištenjem virtualne stvarnosti i robotskih kontrola.

Volonteri će morati zadovoljiti iste kriterije koje NASA koristi za odabir astronauta.

Agencija je u potrazi za osobama između 30 i 55 godina s diplomom u inženjerstvu, matematici ili znanosti, s dvije godine iskustva ili 1.000 sati pilotskog iskustva.

NASA planira provesti tri ovakve misije u naredne tri godine.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI