ZELENSKIJ ZAOŠTRIO RETORIKU: ‘Svaki dan odugovlačenja, slabosti, raznih sporova ili prijedloga da se ‘pacifira’ agresor, samo znači da će više Ukrajinaca biti ubijeno’

Foto: Volodimir Zelenskij/Twitter

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij nezadovoljan je podjelama unutar Europske unije. Riječ je o novim sankcijama protiv Rusije pa se upitao zašto je nekim zemljama dopušteno blokirati plan.

“Koliko će još tjedana Europska unija pokušavati dogovoriti šesti paket?”, upitao se Zelenskij u obraćanju kasno navečer u četvrtak.

Istaknuo je da Rusija dnevno za opskrbu energentima od 27-članog bloka prima milijardu eura.

U EU raspravlja se o šestom krugu mjera protiv Rusije, uključujući i embargo na uvoz ruske nafte. Za takav potez potreban je konsenzus svih zemalja članica, ali Mađarska se za sada protivi toj ideji s obrazloženjem da bi njezino gospodarstvo pretrpjelo prevelike štete.

“Naravno da sam zahvalan onim prijateljima koji zagovaraju nove sankcije. Ali odakle moć ljudima koji blokiraju ovaj šesti paket? Zašto im je dopušteno imati toliku moć?”, upitao je Zelenskij.Ukrajinski predsjednik zaoštrio je retoriku kada je u pitanju pristup država prema ratu u Ukrajini.

“Pritisak na Rusiju doslovno je pitanje spašavanja života. A svaki dan odugovlačenja, slabosti, raznih sporova ili prijedloga da se ‘pacifira’ agresor, samo znači da će više Ukrajinaca biti ubijeno”, rekao je Zelenskij.

U srijedu su ga razljutili prijedlozi o ustupcima Kijeva za postizanje mira. Nezadovoljan je i  time, što, prema njegovom mišljenju, svijet nije uspio potpuno izolirati ruski bankarski sustav, kao i da nije dovoljno brzo Ukrajini dostavljeno teško naoružanje.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI