ZDRAVSTVO PRED TOTALNIM KOLAPSOM: Bolnice strepe od ovrha, a nedostaje oko 300 vrsta lijekova

Photo: Jurica Galoic/PIXSELL

Zbog nagomilanih dugova prema veledrogerijama, ovršena je kninska bolnica, a kako prenosi HRT, i ostalih 20-ak bolnica diljem Hrvatske koje su dužne veledrogerijama strahuju da bi ih mogla zadesiti ista sudbina. Iz ljekarničke komore pak upozoravaju kako trenutno nedostaje čak 300 vrsta lijekova.

Kao primjer, navodi se Opća bolnica Pula, koja nije u zakonskom okviru plaćanja unutar 60 dana, nego nakon oko 400-tinjak dana plaća lijekove.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić, koji se danas sastaje s ravnateljima bolnica, i dalje ponavlja da će dug podmiriti županije i HZZO, a od tog nauma ne odustaje.

“Postoji zakonski osnov gdje su jedino samo i isključivo županije odgovorne kao vlasnici bolnica za njihovo financijsko poslovanje. Naravno da ministarstvo i vlada neće okrenuti glavu”, rekao je Kujundžić.

Veledrogerije traže podmirivanje duga



Veledrogerije pak traže podmirivanje duga. Najveći dužnik je dubrovačka bolnica, a najduže čekaju vinkovačku. Prva ovršena, kninska, za sada može normalno funkcionirati – lijekova ima.

“Za sada imamo lijekove, ovrha se dogodila i mi očekujemo rješavanje ovog pitanja u najkraćem mogućem roku tako da neće biti potrebe za dodatnim mjerama”, tvrdi predsjednica Upravnog vijeća Opće i veteranske bolnice Knin Ana Marić.

No zato se žale u ljekarnama, pa čak i onim bolničkim. Najviše nedostaju antibiotici.

“Nedostaje 300 različitih lijekova, uzroci su različiti. Radi se o problemima u nabavi, proizvodnji ili komercijalnim razlozima”, rekao je potpredsjednik Ljekarničke komore Mario Vrebčević.

Stanje za sada nije kritično i dostupni su zamjenski lijekovi, no zbog svega su zabrinuti u udruzi za promicanje prava pacijenata, jer kako napominju, ako lijeka nema, pacijenti ga nabavljaju u susjednim državama.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI