ZBOG SVEGA BI MOGAO NASTATI PRAVI POTOP! Ćorić je zatajio veliku stvar: S kim se sastajao u tajnosti?

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

S razlogom je po svemu sudeći vodstvo HDZ-a na sve moguće načine pokušavalo spriječiti izlaganje bivšeg šefa Janafa na saborskom Antikorupcijskom vijeću gdje je otvoreno i bez zadrške progovorio u ulozi bivšeg ministra gospodarstva Tomislava Ćorića i premijera Andreja Plenkovića u zatvaranju sisačke rafinerije čemu je prethodilo famozno potpisivanje Memoranduma.

”Za stolom su sjedili magistar Plenković, Ćorić, ja, dva savjetnika magistra Plenkovića za pravna pitanja, jedan za energetiku Ine i zamjenica predstojnica Ureda, Tena Mišetić. Ona je sjedila za glavnim stolom, a mi za okruglim stolom. Ja sam pozvan na konzultacije da kažem što mislim o tome. Ja sam rekao da to nije dobro za energetsku sigurnost, nacionalnu sigurnost Hrvatske, da što se tiče korporativnog dijela za Janaf, da je to jako dobro, ali da mislim da su energetski nacionalni interesi iznad korporativnih interesa društva. Doktor Ćorić je, onako, i hoće i neće, a ja sam rekao da taj memorandum u tom obliku ne mogu potpisati. Magistar Plenković je doktoru Ćoriću rekao da taj memorandum ide. Sastanak je protekao u dosta tmurnoj atmosferi”, rekao je Kovačević potvrdivši medijske teze o tome da je Plenković naložio potpis referenduma o izvozu hrvatske nafte u Mađarsku. Ranije je pak viceguverner i bivši ministar Ćorić u razgovoru na Dnevnik HRT-a kazao kako on na sjednicu nema namjeru doći.

“Premijer Andrej Plenković nikada niti u jednom trenutku nije dao nalog niti za zatvaranje rafinerije Sisak niti za slanje hrvatske nafte prema Mađarskoj. Memorandum je potpisan u kolovozu 2018. i njime je bilo dogovoreno, odnosno načelno podržano od strane Ine i Janafa suradnja na nekoliko polja, a jedan od njih je povezivanje Sisačke rafinerije s Janafovim terminalom u Sisku”, rekao je Ćorić koji je prema tvrdnjama njegovih najbližih suradnika u posljednje vrijeme iznimno uznemiren i nenaspavan.

Prije no što je Kovačević istupio u javnost Ćorić se navodno sastao i sa bivšim ministrom rada Josipom Aladrovićem, koji je iz Vlade ispraćen zbog vlastitih afera i istraga, što su njih dvojica razgovarali i koji je bio povod za njihov susret za sada nije poznato. Poznato je, međutim, da bi Kovačevićev istup mogao biti razlog za Plenkovićevu, ali i za Ćorićevu nervozu tim više što se po energetskim kuloarima šuška da je Memorandum čije je potpisivanje u kolovozu 2018.godine izravno naredio premijer Plenković u tajnosti pripreman na najvišoj razini između vrha MOL-a i hrvatske vlade.

Navodno je  vrh MOL-a u Zagreb instalirao svojeg čovjeka za specijalne akcije Petera Wintermantela koji se u više navrata sastajao s ministrom Ćorićem, a lako moguće i nadgledao sadržaj potpisanog Memoranduma.

”Otkako je sjednica sazvana u vrhu HDZ-a vlada panika, oni su održavanje sjednice nastojali spriječiti po svemu sudeći zbog Kovačevića, jedna od ideja bila je da mu se čak zabrani ulazak u Sabor. Ako dobro odgledate Ćorićevo gostovanje na HRT-u koje nije ništa drugo nego gašenje požara, vidjeti ćete da on ni u jednom trenutku nije demantirao da se sastanak o kojem Kovačević govori nije dogodio, on samo nastoji umanjiti težinu Memoranduma, i tezu o gašenju rafinerije”, komentira izvor nesklon Plenkoviću i Ćoriću koji je u međuvremenu preuzeo poziciju viceguvernera u HNB-u.

Samo Plenković zna zašto je nagradio Ćorića, to je tema kojom bi se institucije morale pozabaviti, no pitanje je da li smiju, ovo što je Kovačević izgovorio u najmanju ruku zahtjeva poziv na izvide, međutim čini se da je Plenković znao što se sprema zato i je pokušao ranije sanirati štetu pa je Ćorić otišao iz Vlade u HNB, a Tena Mišetić zbrisala u Bruxelles. Ćorić teško može pobjeći od ove afere, a ako se njega nastavi pritiskati on bi mogao umočiti Plenkovića, ne zaboravite da je i Sanader pao baš na Ini”.

 

 

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI